Det är forskaren Jean E Stevenson Ågren vid E-hälsoinstitutet på Linnéuniversitetet som konstaterar att det finns stora brister i patientjournalsystemet Cosmic som bland annat används i Kalmar län och region Östergötland.
Hon har granskat 228 sjukhusjournaler i systemet Cosmic, för patienter som drabbats av hjärtstopp i Kalmar län, intervjuat och följt med vårdpersonal ute på golvet för att observera hur vitalparametrar dokumenteras i datajournaler.
– När jag började titta i datajournalsystemet var det svåröverskådligt och det gick inte så väldigt lätt att hitta vitalparametrar, säger Jean E Stevenson Ågren till radio Kalmar.
Vitalparametrar är det som påverkar allmäntillståndet hos en patient till exempel puls, blodtryck, andningsfrekvens och kroppstemperatur och andelen syre i blodet.
– En av dem som jag intervjuade under min forskning visade mig att det tog 17 klick att föra in ett blodtryck i datajournalen, säger Jean E Stevenson Ågren.
Och många andra vittnar om krångliga och svårnavigerade datajournaler.
– Ibland står datorn långt borta och det händer att personalen använder sig av post-it lappar, små skrivblock och pappershanddukar när de samlar data som de sedan för in i datorn. Det skapar en risk för att information faller bort och att vitalparametrar som är en färskvara matas in för sent.
Det här gör att patientsäkerheten sätts på spel, enligt Jean E Stevenson Ågren.
– Informationen samlas inte och kan därför bli svår att se om en patient blir sämre, säger Jean E Stevenson Ågren till radio Kalmar.
Det är inte första gången Cosmic kritiseras. Redan för tio år sedan, när det digitala patientjournalsystemet bara användes på prov i landstinget i Östergötland, skrev Folkbladet om att det fanns stora brister i patientsäkerheten. Flera läkare varnade redan då bland annat för att det var lätt att blanda ihop patienter.
Enligt regionråd Margareta Fransson (MP) är 17 klick för att skriva in ett blodtryck väldigt mycket. Efter kritiken av Kalmarforskaren pratade hon på tisdagen med förvaltningen i region Östergötland.
– Och vi har inte fått någon direkt kritik om just det här av vår personal, säger Margareta Fransson.
Hon framhåller att det i Östergötland är på gång nya sätt att få bukt med det krångliga införandet av vitalparametrarna.
– Vi kommer börja använda oss av en läsplatta där vi skriver in alla parametrar som puls och blodtryck och som går direkt in i datasystemet.