Svedahl: "Det var på väg att bli jättefel"

En servering, öppet och grönt, någon scen och bad. Det är också Reidar Svedahls (L) vision för Strömsholmen.

13 juni 2019 07:00

Det ligger i linje med vad stadsarkitekt Karin Milles tänker sig för platsen.

Reidar Svedahl är ny ordförande för samhällsplaneringsnämnden efter valet. Han var aldrig särskilt förtjust i hotellplanerna, som sedan gick i stöpet.

– Jag ser på Strömsholmen på följande sätt: att vi ska inte övergöra Strömsholmen. Det syns ju redan nu med lite gräsmatta och några stora stolar, så har man kommit dit att många tycker att det är jättebra, säger Reidar Svedahl.

– Utöver vad som finns nu, att det är grönt, trevligt och öppet, och tillgängligt för alla, så tror jag att det fattas en servering. Folk vill kunna fika, kanske ta ett glas vin och köpa något att äta.

– Vi måste se till att det finns en bra restaurang/fik. Vi kan gärna bygga själva, bara vi gör ett långt hyresavtal, och förstår att det här kommer kanske inte att vara världens bästa business på vintern. Vi måste kvalitetssäkra snarare än att bara tänka på pris, säger Reidar Svedahl.

Kommunen ska inte driva rörelsen, även om man bygger huset, säger Svedahl. Ett långt hyresavtal är viktigt, så att krögaren törs investera, menar han.

– Det finns säkert också önskemål om någon form av scen, och så får det gärna vara bra bad. Med det här så tror jag att man har nått jättemycket. Sedan finns det de som vill ha blommor och fjärilar, det kanske också ska finnas, men inte så mycket mer än så. Jag tror att öppenheten och den goda platsen är jättebra, säger Reidar Svedahl.

– Det finns en enighet i hela stan om det, det var därför det var på väg att bli jättefel, säger han.

Det sista syftar på planerna på ett hotell.

– Det som var på gång, som jag upplevde att det fanns ett nästan obefintligt stöd för, med ett hotell som tog hela Strömsholmen, och där jag svarade diplomatiskt i media då att jag har sett vackrare hotell, det kommer vi inte att gå på, tror jag.

– Det viktigaste för Norrköpingsborna är att vi ska inte bygga sönder Strömsholmen, säger Reidar Svedahl.

När sätter ni ner foten politiskt?

– Nu har folk fått tycka till, det är bra, frågan har också fått kyla ner sig lite, så jag tror att frampå hösten/vintern kan vi nog gå vidare med det här.

Det känns inte som det är någon svår politisk fråga, säger Reidar Svedahl.

På frågan om det går det att hitta pengar till ett bygge svarar Svedahl att en enklare restaurang inte är någon stor investering, framför allt inte om man slår ut det på hur många Norrköpingsbor som tycker att det är viktigt och riktigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren