Stans nya kommunalråd?

"Vänsterknallen" uttryckte sig V-ledaren Jonas Sjöstedt när han besökte Norrköping förra veckan. Något som får partikollegorna i stan att slå på stora trumman; i går presenterade de fem nya kommunalråd.

6 september 2018 17:00

I de senaste opinionsundersökningarna hamnar Vänsterpartiet på runt tio procent, men har även varit uppe i över elva – vilket är det största stödet för partiet sedan Gudrun Schymans tid i slutet av 1990-talet.

Framgångsvågen tar Vänsterpartiet i Norrköping fasta på genom att redan nu presentera fem kandidater som är redo att ta över kommunalrådsposterna direkt efter valet.

– Vi är kaxiga!, säger Nicklas Lundström som utmanar Lars Stjernkvist om posten som kommunstyrelsens ordförande.

En kommunalrådspost är helt ny – jämställdhetskommunalråd.

– Vi vill införa det för att verkligen sätta fokus på jämställdhetsfrågor. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och nu vill vi sätta de här frågorna högt upp på dagordningen, säger Deniz Butros som kandiderar till den posten.

Förutom att sätta fokus på exempelvis löner och underlätta föräldraledighet för de anställda i kommunen, ska alla nämnder och kontor arbeta aktivt för att jobba ur ett jämställdhetsperspektiv:

– Jämställdhetskommunalråd finns redan i Umeå, Uppsala och Malmö. I Malmö har man bland annat jobbat med att organisera kvinnor ute i förorterna och även prisats för det. Så skulle även vi kunna arbeta i Norrköping, säger Deniz Butros.

Mona Olsson kandiderar till att ta över posten som utbildningsnämndens ordförande, Anna Björkdahl som ordförande i stadsplaneringsnämnden och Ricardo Olivares som vård- och omsorgsnämndens ordförande.

– Vårt mål är att vi ska kunna styra själva, svarar Ricardo Olivares på frågan om vem eller vilka V vill bilda majoritet med efter valet.

Blir det inte så kommer man kontakta de andra partierna:

– Då sätter vi oss ned och diskuterar med alla partier, utom SD, och se var vi kan få igenom vår politik, säger Nicklas Lundström.

Partiet har tio "omedelbara åtgärder" som de vill genomföra under mandatperiodens 100 första dagar. Det handlar bland annat om att öka lönerna för undersköterskor med 1 000 kronor i månaden och att testa sex timmars arbetsdag inom äldrevården.

– Vi testar på två enheter inom hemtjänsten och två enheter inom äldreboende, säger Ricardo Olivares som påpekar att detta inte bara är en välfärdssatsning utan även en feministisk satsning.

– Det här möjliggör för kvinnor att bli ekonomiskt självständiga.

Vänsterknallen

Under de 100 första dagarna vill V komma igång med att ge undersköterskor 1 000 kronor mer i månaden, börja bygga 1 000 nya lägenheter i Hageby, Navestad och Ljura, renovera Hagebyhallen, låta alla barn gå minst 30 timmar i veckan på förskolan, anställa fler kuratorer i skolorna, bygga spårväg till Vrinnevi, satsa på cykelleder, införa sex timmars arbetsdag inom äldreomsorgen och avveckla LOV.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa