Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Språkproblem inom äldreomsorgen

Språkproblem inom äldreomsorgen är en ”riskfaktor” enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Äldreminister Lena Hallengren (S) vill se en ny modell.

Äldreminister Lena Hallengren (S) vill se en ny modell.

Foto: Anders Wiklund/TT

ÄLDRE2018-06-14 08:47

Det var under tisdagen som nyheten om att en dam i Nyköping, som ramlat och slagit i huvudet och tryckt på sitt larm, inte fick hjälp eftersom personen som tog emot larmet inte förstod vad som hänt. Tidigare under kvällen hade ännu ett larm blivit obesvarat och när Nyköpings kommun gjorde en lex Sarah-anmälan till Ivo visade det sig senare att detta inte är unikt för Nyköping: Språkproblemen inom äldreomsorgen finns över hela landet och Ivo kallar problemet för en ”riskfaktor” i sin rapport.

Kritiken från fackförbundet Kommunal lät inte vänta på sig.

– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, sade Elisabeth Antfolk, förtroendevald för fackförbundet Kommunal, till tidningen Kommunalarbetaren som var först med att rapportera om problemet.

Vidare skriver tidningen att ”bristen på personal inom äldreomsorgen är så stor att arbetsgivarna ser mellan fingrarna och anställer personal som inte förstår svenska”.

Läs mer: Språkproblem även i Norrköping.

Till TT säger äldreminister Lena Hallengren (S) att hon först på senare år blivit uppmärksammad på problemet och lovar nu en modell för hur personalen inom äldreomsorgen både ska ha goda omvårdnadskunskaper och kunna prata och förstå svenska. Exakt hur denna modell ska se ut är dock inte klart, men ska diskuteras fram i samråd med arbetsmarknadens parter.

– Det är otroligt viktigt att personalen inom äldreomsorgen förstår och kan tala svenska. Det är en fråga om trygghet. Därför går vi socialdemokrater nu ut med ett vallöfte där vi lovar att skapa förutsättningar för att personalen inom äldreomsorgen både ska ha goda omvårdnadskunskaper och kunna prata och förstå svenska, exempelvis genom att de ska kunna kombinera arbete med språkstudier, säger Lena Hallengren till TT.

Varför det blivit så här inom äldreomsorgen hänvisar Lena Hallengren till det stora behov av personal som uppstått. Samtidigt finns många nyanlända som behöver komma in på arbetsmarknaden.

– Det här är ett område där det finns väldigt stora behov av personal samtidigt som det måste finnas någon som kan möta de äldre. Vi har en het arbetsmarknad med sjunkande arbetslöshet. I de fall där arbetsgivarna inte kan hitta personal som både har rätt omvårdnadskunskaper och kan svenska, måste arbetsgivarna se till att de lär sig det, säger Lena Hallengren till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!