Språk- och fiskelycka i ett

Ett sätt att varva ner, umgås och prata med personer i samma situation. Det var syftet när människor med afasi träffades för att fiska i Strömmen.

26 oktober 2015 10:50

Gruppen träffas varje måndag på Vuxenskolan, för att genomföra olika aktiviteter. Där cirkelleder logopedstudenter gruppen, för att praktiskt vara ute i verkligheten och vara med människor som exempelvis råkat ut för en stroke eller ett slaganfall.

Emelie Grängfors är en av dem som leder studiecirkeln. Hon berättar att hon studerar hur man kan hjälpa människor att förbättra sin förmåga att tala, men att hon inte kan lära sig allt i böcker.

– Det är därför jag deltar i den här studiecirkeln. Och genom fiske kan vi hjälpa dem genom att prata och öva språket.

I studiecirkeln träffar de som drabbats av afasi andra människor som råkat ut för samma sak, och kan prata om det. Att få lugn och ro är viktigt när man tappat delar av talet, och att då samtidigt fiska kan vara ett sätt att komma ner i varv.

– När man fiskar kan man lugna ner sig, det är avkopplande!, säger Emelie Grängfors.

Afasi innebär tal- och språkstörningar av olika slag och beror på skador som uppstår i vänstra hjärnhalvans språkområde. Vanligaste orsaken är stroke eller slaganfall. Språklig stimulans och riktad träning är viktigt, för många resten av livet. Mona Andersson råkade ut för en stroke i augusti.

– Det hände på natten, berättar hon.

Under fisket i går hoppades hon självklart på napp, men viktigast av allt är gemenskapen. Smörgåsen och kaffet som serveras tar hon emot med glädje.

– Det är bra att komma ut och umgås! Vi får väl se om jag får nåt napp, säger hon.

Det var fiskeentusiasten Bengt Strömberg som kom på idén. Han var med och drog igång Cityfiske 1998 och har varit med och tagit emot många människor med olika behov genom åren.

– Vi startade Cityfiske för att samla alla fiskare vid Strömmen. Men även som en aktivitet för barn, och för integration, säger han och berättar hur han tog emot många som flydde från Balkan i mitten av 90-talet.

Under årens lopp har runt 250 elever från SFI kommit och fiskat och ungefär samtidigt som han själv drabbades av en stroke, för tre år sedan, började Cityfiske samarbeta med Vuxenskolan och ta emot människor med afasi.

– Det sammanföll, kan man säga, säger Bengt Strömberg.

Han brinner för fiske och kan se vilken lugnande effekt det har på människor.

– Ett perfekt sätt att prata med andra och ta det lugnt! säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson Mariana Alsalem