Sophia främst i M

Efter en snabb karriär toppar Sophia Jarl nu kommunlistan i moderaternas provval, med oppositionsrådet Fredrik Bergqvist som tvåa. – Det här är bara en delsträcka. Men det är klart att det känns jättebra, säger hon.

3 februari 2014 09:33

Först på tionde plats hittar man Jan Owe-Larsson, som förklarat sig "kandidera till en ledande position vid kommunvalet". Mot den bakgrunden måste hans placering betecknas som ett klart bakslag.

På de 14 främsta platserna till kommunvalet återfinns, i tur och ordning, Sophia Jarl, Fredrik Bergqvist, Päivi Johansson, Lars Ahlm, Jörgen Rundgren, Christer Frey, Joakim Eriksson, Jirina Klevstigh, Nedim Demir, Jan Owe-Larsson, Anna Sotkasiira Wik, Jörgen Olofsson, Gunnar Bredin samt Patrik Andersson.

Gunnar Bredin, 73 i år, är den verklige veteranen. En annan veteran, Stefan Hagfeldt (70 i år), återfinns nu först på 23:e plats. Just det antalet ledamöter har för övrigt moderaterna i nuvarande kommunfullmäktige.

Blixtkarriär

– Man märker att medlemmarna prioriterar frågorna som jag drivit. Skola, utbildning, vård och omsorg och så jobb, jobb, jobb, säger Sophia Jarl.

Hon har gjort blixtkarriär, i 2010 års val stod hon inte ens på valsedeln. Först en tid in på den här mandatperioden kom hon in i kommunpolitiken, då som ersättare i barn- och ungdomsnämnden. När sedan Patrik Andersson avgick därifrån under mandatperioden, blev Sophia Jarl både ordinarie och gruppledare – och i samma veva också ersättare i kommunstyrelsen.

– Och det är bra att sitta med där. Då får man förankring i de centrala frågorna, säger hon.

Hon är 35 år och har i tio år jobbat som lärare i Norrköping. Sedan tre år är hon politisk sekreterare för moderaterna i Linköping. Därmed har hon samtidig erfarenhet både av att sitta i opposition (Norrköping) och att ingå i styrande majoriteten (Linköping).

Än en gång Morell

För landstingslistans del gav provvalet det här utslaget, i tur och ordning: Marie Morell (idag landstingsstyrelsens ordförande), Per Jameson, Jörgen Olofsson, Viktoria Strömberg, Sophia Jarl, Päivi Johansson, Claes Hallert samt på åttonde plats Jan Owe-Larsson.

I provvalet har samtliga medlemmar i Norrköpingsmoderaterna kunnat rösta, digitalt eller via post.

Att Fredrik Bergqvist blivit "nedpetad" till andra platsen tar han med ro.

– Vi har nomineringsstämman den 12 mars. Och inte ens efter det är det säkert, att förstanamnet också blir gruppledare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Nordström