O-ringen är en gigantisk orienteringstävling som startade redan 1965 i mindre skala men har sedan dess växt och växt. Deltagarrekordet ska enligt uppgift vara från 1985 då 25 021 deltagare från hela världen samlades i Dalarna under tävlingens fem dagar.

Nästa års upplaga av O-ringen äger rum runt Norrköping, Finspång och Kolmårdsskogarna mellan 20 och 28 juli och som var och en kan räkna ut kommer det att behövas boenden till alla orienterare som besöker trakten under tävlingsveckan. Det är orsaken till att arrangören ordnat en enkel möjlighet för boende i eller utanför Norrköping att hyra ut sin bostad under denna vecka.

– Det är en chans för boende att tjäna lite extra samtidigt som man är med och hjälper till att skapa den folkfest som O-Ringen är. Vi har kört det här konceptet under flera års tid så det är väl inarbetat och fungerar väldigt bra – både värdar och hyresgäster brukar vara mycket nöjda, säger Tomas Öberg, generaldirektör för O-Ringen i ett pressmeddelande.

Om man är intresserad att hyra ut så går man in på O-ringens hemsida och lägger där ut sin bostad, åtminstone om man själv äger sitt boende – i annat fall krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden om det gäller en hyresrätt eller bostadsrätt. Annars kan uthyrningen sluta med varning och om det upprepas kan kontraktet sägas upp.

Det kan handla om olika typer av boenden: villor, lägenheter, sommarstugor men även husvagnar kan komma ifråga – i dagsläget finns 124 olika privatboenden att hyra i denna portal. Men är man intresserad av att hyra ut denna vecka är det en fördel att vara snabb att lägga ut sitt boende här.

– Det brukar vara ett stort intresse för de här bostäderna, men vill man vara så gott som säker på att få hyra ut ska man lägga upp bostaden nu i oktober, säger Tomas Öberg.

– Det hänger ihop med att vi erbjuder en rabatt för själva O-Ringendeltagandet om man anmäler sig innan den förste november. När man anmäler sitt deltagande brukar man också vilja lösa boendefrågan – därför är det högt tryck i bostadsportalen under oktober månad.

Eftersom det inte bara handlar om de aktiva utan även om vänner och familj som ofta följer med räknar man med att det sammanlagt kommer att krävas cirka 20 000 till 25 000 sovplatser i närområdet. På Himmelstalundsområdet kommer "O-ringenstaden" att skapas: en jättelik camping som beräknas kunna ta emot uppåt 10 000 personer.

– Förberedelsearbetet för O-Ringenstaden på Himmelstalund har pågått länge. Det blir en fantastisk plats, med det så kallade O-Ringentorget i mitten; ett område som kommer att fyllas med en rad spännande aktiviteter, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör i Norrköpings kommun.