Smugglade vapen – behövde pengar till studier

En man, som skriver att han senast bodde i Norrköping och som sitter fängslad i Albanien, vill bli förflyttad till Sverige.

Den svenske mannen, som då var 21 år, fastnade i en kontroll när han var på väg ut ur Albanien sommaren 2018. I hans väska hittade den albanska polisen 19 pistoler. Mannen greps direkt och drygt ett år senare dömdes han till tio års fängelse. Enligt andra medier, såväl svenska som albanska, har mannen bland annat sagt att han smugglade vapnen för att han behövde pengar för att studera, i rätten.

Redan efter ett par månader i albansk häkte ansökte mannen om ekonomiskt bistånd till mat, vatten, hygienartiklar och ett kylskåp. I sin ansökan beskriver mannen hur kosten på anstalten inte är hälsosam, att han gått ner i vikt under de första månaderna och att han går hungrig varje dag. Det går att köpa till extra mat i fängelset, om man betalar. Problemet är att mannen inte har några pengar. Vidare beskriver han hur det saknas hygienartiklar, bland annat saknas tvål, tandborste, rakhyvel eller toalettpapper. Svenska Ambassaden i Tirana beslutade efter utredning att inte bevilja mannen bistånd, med hänvisning till att behoven kan tillgodoses av den frihetsberövande staten, i det här fallet Albanien. Förvaltningsrätten avslog hans överklagande. 

Nu har mannen ansökt om att få sin straffverkställighet överflyttad till Sverige. Han uppger en adress i Norrköping som sin senaste adress. I sin ansökan skriver mannen att han har som mål att bosätta sig här igen efter fängelsetiden och få ordning på sitt liv. Livet i fängelset i Albanien ger han inte mycket för. "Jag är i ett land med dåliga förhållanden, ett land där jag varken känner folk, har familj eller talar språket". ”Jag känner mig väldigt utsatt här eftersom jag ständigt är beroende av människorna omkring för att kunna klara mig”, skriver han bland annat. 

Varje år ansöker omkring 25 svenska medborgare, som sitter fängslade i ett annat EU-land, om förflyttning till ett svenskt fängelse. Till det kommer mellan 10-20 ansökningar enligt den internationella verkställighetslagen, det vill säga från länder utanför EU. Det största incitamentet till att bevilja en överflyttning är att underlätta den dömdes sociala återanpassning i det land som personen kommer att vistas i efter avtjänat straff. När det gäller EU-länder fattar Kriminalvården beslutet, övriga regeringen. Eftersom Albanien inte tillhör EU, kommer alltså regeringen att fatta beslut i detta ärende. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa