Skolor stängs efter hot

Flera allvarliga hot gör att skolor och förskolor i Valdemarsviks kommun håller stängt imorgon, torsdag. Cirka 1 000 barn och deras föräldrar berörs av det här.

18 september 2019 19:43

Vid 18-tiden på onsdagskvällen fick föräldrar som har barn på förskola och skola i Valdemarsviks kommun mejl av sina rektorer:

– Idag, den 18 september 2019, har ett hot inkommit till Valdemarsviks kommun. Hotet är riktat mot förskolor och skola, och det finns en vag tidsram angiven i brevet ”nästa vecka”.

Hotet är polisanmält.

– På grund av hotet kommer samtliga skolenheter i Valdemarsviks kommun att hållas stängda imorgon torsdag den 19 september.

Genom att hålla enheterna stängda kommer organisationen, enligt de ansvariga, att få mer tid för att säkra tryggheten på förskolorna och skolorna, bland annat genom att så snart som möjligt säkerställa väktarnärvaro på enheterna.

Mer information kommer under torsdagen.

– Det här är en försiktighetsåtgärd från kommunledningen, säger Caroline Hedvall, barn- och utbildningschef i Valdemarsviks kommun till Folkbladet.

Hon framhåller att det handlar om flera brev med hot i som kommit till kommunen under onsdagen. Hur pass grova hoten är eller vad det står vill hon inte gå in på.

Enligt Hedvall är planen på onsdagskvällen att samtliga verksamheter ska vara öppna som vanligt igen på fredag.

Det är inte första gången Valdemarsviks kommun drabbas av allvarliga hot. Så sent som i mars i år stängde kommunhuset Strömsvik under två dagar på grund av grovt hot mot politiker.

– Om de nya hoten har någon koppling till hoten mot politikerna vet vi inte, säger Caroline Hedvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!