Fixstjärnan som blev proffs redan som 14-åring har velat komma tillbaka till Sverige sedan 90-talet.
Hawk föddes i San Diego, Kalifornien i USA. Skateboarding blev ett sätt för honom att få utlopp för sin hyperaktivitet. I dag är Tony Hawk inte bara skateboardens största, han är även en affärsman, skådespelare, sportuppfinnare och datorspelsentrepenör.
Först med "900"
Så sent som 1999 då han var 31 år gammal blev han den förste som lyckades med tricket ’900’. En ’900’ är ett skateboardingtrick där skejtaren snurrar 900 grader i luften. Hur kom det sig att han hittat sin väg till Cloetta Center?
- Jag blev tillfrågad om jag ville ställa upp i Linköping och tackade ja. Det har alltid funnits ett starkt stöd i Sverige för skateboardskulturen så jag har alltid velat återvända, säger Hawk.
Inom branschen finns det de som beskyller Tony Hawk för att urvattna sin egen sport genom sin strävan att lyckas i andra branscher. Det finns Play Station-spel med honom, han har medverkat i filmer (fjärde filmen om "Polisskolan" exempelvis), han har olika företag. En sport Hawk själv kallar en konstform. Att kommersialiseringen av konstformen skateboard gör den mer till organiserad sport istället för den genuina konst en del tycker att det är. Hawks passion till denna sport/konst/kultur är dock oändlig.
Mer uppskattad
- Det är en konstform, en sport, en livsstil, en passion. Ungdomar får bättre självförtroende genom sporten, de får utlopp för sina kreativa krafter och de får möjlighet att komma bort från problem. Skejtkulturen förändras hela tiden och de runtomkring behöver anpassa sig ständigt, förklarar han.
Hur är skejtande annorlunda idag jämfört med när du var 17 år gammal?
- Sporten är mer uppskattad nu och det finns många fler möjligheter, men jag gör det fortfarande av samma orsaker.
Hans syn på allt det andra han sysslar med är okomplicerat, det är saker han gör för att det är kul.
- Jag spelade mycket tv-spel som barn och tyckte att skateboardingen inte var representerat. Så jag kontaktade olika mjukvaroföretag om ett spel som kunde vara autentiskt och roligt att spela.
Framtiden är oviss men Tony Hawk säger att så länge han kan stå upp själv kommer han att skejta. Om lördagen är han fåordig, men en sak har han tänkt ge publiken.
- Mitt bästa, svarar han kort och gott på frågan om han vad han vill ge publiken i Linköping.