Sjöräddningen släcker brand på skärgårdsö

Sjöräddningen släclte på lördagen en markbrand på Stora Ärholm.

7 maj 2016 14:34

Enligt de första uppgifterna som kom till SOS Alarm strax före klockan 14:30 på lördagseftermiddagen skulle det brinna på den västra delen av Aspöja, som ligger i skärgården utanför Arkösund.

Senare visade det sig dock handla om en brand på Stora Ärholm, som ligger i S:t Anna skärgård och tillhör Söderköpings kommun.

– Det är en markbrand. Just nu är det omkring 100 kvadratmeter som brinner, sade Jim Karlsson vid Sjöräddningssällskapet i Arkösund, som ryckte ut till platsen för att lokalisera branden och påbörja släckningen.

Vid 15:15 på lördagseftermiddagen fanns sju personer från sjöräddningen på plats. Ytterligare bemanning stod då redo i Arkösund, om det skulle krävas förstärkning. Deltidsbrandmän i Bottna var också underrättade och redo att rycka ut.

– Skyndar vi oss och får kontroll på branden så ska det går bra, men det finns mycket material som kan brinna här, buskar och liknande, sade Jim Karlsson.

Sjöräddningssällskapets båt är utrustad med pumpar och slangar som kan användas för att släcka bränder. Det är inte ovanligt att sjöräddningen rycker ut på liknande uppdrag, förklarade Jim Karlsson.

Strax efter klockan 18:30 på lördagskvällen kunde JimKarlsson summera läget. Då var branden släckt och ansvaret för att hålla koll på brandplatsen överlämnat till markägaren.

- Vi kom i rätt läge. Om vi hade dröjt lite kunde elden ha spridit sig i trädtopparna och sedan gått vidare. Det låg ett fritidshus ett par hundra meter därifrån, sade han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson