Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Seriösa välkomnar förslaget

Legitimerade sjuksköterskan Anita Lindström, som också är medlem i Estetiska injektionsrådet, välkomnar Socialstyrelsens förslag. ”I dag är det mycket vilda västern”, säger hon.

Sprutor och Botox.

Sprutor och Botox.

Foto: Carolina Nilsson

SKÖNHET2018-10-08 08:00

Sedan åtta år driver hon sin egen salong Medaskin på Skolgatan, men har arbetat med injektioner i estetiskt syfte i det dubbla. Hon har under merparten av den tiden hoppats på att reglerna för branschen ska ändras – och nu ser det ut att bli verklighet.

– Det är positivt, ja gud ja! I dag är det mycket vilda västern, vem som helst kan utbilda sig på några timmar. Men det är faktiskt ingrepp som kan förstöra en människa helt om man gör fel, säger hon och berättar om ett fall i våras då en kvinna blev blind:

– Hon fick fillers i näsan. Kanske var det efter det som Socialstyrelsen fick lite fart på sig? säger Anita Lindström.

Om något går fel, finns i dag inget krav på att den som utförde arbetet måste åtgärda det. Det blir det ändring på, om Socialstyrelsen får igenom sina förslag till ändrade regler.

– Vi i branschen ser många skrämmande exempel på dåligt utförda arbeten och ledsna kunder som blivit ”lurade” av billiga, oseriösa injicerare. Det är inte alltid lätt att åtgärda trasiga läppar eller svullna ögon, utan något patienten får besväras av under längre tid, säger Anita Lindström.

Att Socialstyrelsen skärper upp reglerna behövs onekligen. Antalet som låter sig injiceras med Botox eller fillers ökar, något Anita Lindström märker av:

– I dag är det så vanligt. Gör man det snyggt ska det inte synas. Man ska nästan behöva fråga ”har du gjort dina läppar”? Man piffar upp sig lite!, säger hon.

Läs mer: Socialstyrelsen föreslår nya regler.

Lite högre upp på stan, på Hantverkaregatan, ligger Akademikliniken Walk-in-Clinic. Där är

Charlotta Abrahamsson kommunikationschef och hon instämmer i att antalet som fixar till sig estetiskt ökar.

– Det finns inga officiella branschsiffror, men man räknar med att det ökar mellan 10 och 15 procent varje år, säger hon.

Företaget har sitt huvudsäte i Stockholm och har varit rådgivande i processen kring förslaget.

– Vi ser oerhört positivt på det här. Äntligen! Det är något vi kämpat för i flera år, säger hon.

Charlotta Abrahamsson ser att förslaget gynnar såväl utförarna som patienterna:

– Det ställs krav på de som gör de här behandlingarna, samtidigt som det innebär en större trygghet för patienterna, om något skulle gå fel, säger hon och fortsätter:

– Som det är i dag skulle du i princip själv kunna göra injektionsbehandlingar med fillers. Det finns inget regelverk alls. Men ska man göra injektionsbehandlingar måste man kunna anatomi och veta var man kan sätta en spruta i ansiktet på folk.

Kliniken får ibland ta emot kunder som det gått fel för hos någon annan.

– Ofta blir det vi seriösa kliniker som får ta hand om de som varit på kliniker som inte vet vad de ska göra när det uppstår komplikationer. Förhoppningsvis leder det här förslaget till att vi får färre som blir felbehandlade, säger Charlotta Abrahamsson.

På Akademikliniken Walk-in-Clinic hade man gärna sett att förslaget gick ytterligare ett steg och krävde att de som utför dessa tjänster ska ha genomgått en speciell utbildning för att få genomföra injektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om