Se Tove i stadsmiljö

23 juli 2019 12:00

Sommar, sommar, sommar… Nej, jag har inte fått någon plats i det populära P 1-programmet Sommar eller en plats hos Sanna Nielsen eller Lotta Engberg i deras allsångsprogram. Jag har i stället tittat lite på vad man kan se eller utöva i sportväg under sommarmånaderna.

Just den här veckan pågår ett jättearrangemang i Norrköping och Finspång. Runt 20.000 orienterare är på plats i våra städer och skogar och just på onsdagen kanske den största begivenheten kommer för er som inte vill ta er ut i skogen för att följa orienterarna.

Det är nämligen vilodag för den ”stora massan” i 5-dagars, i stället är det eliten som ska få visa upp sina kunskaper mitt i centrala Norrköping. Det är dags för den s k stadsorienteringen där världseliten kommer att jaga kontroller nere vid Strykjärnet, Strömmen osv. Etapp Lejongropen är namnet på den här stadstävlingen vilket innebär att man startar i Folkparken.

Sveriges absolut största stjärna inom orienteringssporten, Tove Alexandersson, är en av alla som ställer upp. Om Tove väljer att springa samtliga fem etapper, så är hon en given vinnare i damklassen. Tove meddelade för ett par månader sedan att 5-dagars i år passar bra in, med tanke på att VM avgörs lite senare än vanligt.

Tove har redan som 26-åring en meritlista så man häpnar. 18 VM-medaljer (sju guld) exempelvis har det blivit liksom tio (fyra guld) i EM. Vintertid väljer ju Tove att spänna på sig skidorna och inom skidorienteringen har hon redan vunnit tio VM-guld, två silver och tre brons! Hon har dessutom vunnit världscupen i orientering 2014-2017 och är storfavorit till en ny seger i år.

På herrsidan är det helt öppet. Norrköpingsboende Jerker Lysell (tävlar för Rehns BK) exempelvis är en av många som har chans att stå överst efter fem dagars tävlande.

Själv har jag gjort mitt när det gäller 5-dagars. 1987 jobbade Folkbladets dåvarande sportchef Rutger Blomberg och jag samt fotograf Ulf Höjer intensivt under en hel vecka med bara orienteringen. Vi publicerade 12-16 sidor varje dag, då fanns det varken text eller resultat på digitala medier.

Vi åkte till Söderköping vid 9-tiden på morgonen, kom hem vid 15-16 och satte oss då ner för att skriva och redigera sidorna i väntan på att fotograf Höjer skulle få fram sina bilder. Betänk att det nu är 32 år sedan Norrköping/Finspång/Söderköping stod som värdar för denna mastodonttävling!

Lite inblandad i årets tävling är jag ändå då äldsta sonen Fredrik med familj där alla orienterar och har sedan lång tid tillbaka bokat rum på Ånestadsgatan i Smedby. Naturligtvis kommer vi att vara ute i skog och natur för att följa våra familjemedlemmar i jakten på de röd-vita skärmarna. Såg exempelvis invigningen i Himmelstalundshallen och den efterföljande stafetten för under 14-16 år i söndags. En oerhört härlig show på en timma som Marcus Fyrberg höll i med järnhand.

I förra veckan genomfördes att annat klassiskt sommararrangemang i Göteborg. Gothia Cup. Tävlingen startade 1975 och har växt något oerhört år från år till 1710 lag från 75 nationer i åldrarna 11-18 år i årets cup. Under veckan hann de spela 4500 matcher på 110 planer i fyra kommuner.

Har själv upplevt två Gothia Cup-arrangemang med mina söner och något mer känslofyllt är det svårt att vara med om. Framförallt invigningarna inför 50.000 åskådare på Nya Ullevi ger gåshud så det räcker.

Mer fotboll. Då tänker jag på IFK Norrköping och deras Europa-äventyr. Irländska St. Patric blev en munsbit men nu blir det tuffare motstånd. Nästa motståndare i Europa League blir lettiska FK Liepaja, vilka slog ut Häcken förra sommaren med 4-2 över två matcher. Enligt Simon Thern ett ganska jämbördigt motstånd man stötte på i första omgången. I morgon, torsdag, är det dags för första matchen på Östgötaporten där IFK imponerade mot Östersund (3-0) i söndags.

Lite kultur har jag också försökt få in i sommarprogrammet, förutom en underbar resa till Spanien med hela familjen där vi hyrde ett hus av gamle popsångaren Dag Finn.

Förra onsdagen var sedan nere i Arkösund och lyssnade på Timo Räisänen när han tolkade Ted Gärdestads fantastiska låtskatt. Vet inte om man kan uppleva en sommarkväll i juli på ett mycket behagligare sätt än att sitta på sin campingstol, äta och dricka något medhavt och sedan avsluta med att betala den frivilliga entrén som gör att Arkösunds intresseförening kan fortsätta med sina härliga onsdagkvällar. Göteborgaren Timo bjöd verkligen på en härlig upplevelse och undre onsdagen är det Norrköpingsgrabben Bruno Mitsogiannis tur att underhålla och så avslutas sommaren med Nanne Grönvall den 31 juli.

Ta gärna en tripp ner till vackra Arkösund!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Thapper