SD nu störst i Söderköping

SD är största parti i Söderköping med 19,2 procent när nio av tio valdistrikt räknats på måndagen efter EU-valet. I Norrköping ser partiet ut att bli näst störst med 17,5 procent, en ökning med 5,3 procentenheter sedan EU-valet 2014.

27 maj 2019 17:00

Valet till EU-parlamentet bjöd på större valdeltagande än tidigare – 53,0 procent av de röstberättigade i Östergötland gick för att lägga sin röst vilket är en ökning med 5,2 procentenheter. När de preliminära resultaten av rösträkningen börjar komma in på måndagen kan man konstatera att Sverigedemokraterna (SD) har blivit största parti i två av länets kommuner: Ydre och Söderköping. I Söderköping har SD 19,2 procent i skrivande stund (när 9 av 10 valdistrikt är räknade) medan Socialdemokraterna ligger på 18,9 procent.

De största inbrytningarna har SD gjort på landsbygden (samma trend var tydlig i riksdagsvalet i höstas): de valdistrikt i Söderköping där SD är största parti är Östra Ryd (23,2), Västra Husby-Gårdeby (21,9) samt Skällvik-Mogata (25,1).

SD:s företrädare i Söderköping är naturligtvis nöjda över valresultatet.

– Det är ju jättepositivt och lite överraskande, det tyder på att många i Söderköping tycker att SD:s nuvarande linje i EU-frågan stämmer överens med deras egen, säger Annelie Sjöberg (SD), ledamot i fullmäktige i Söderköping.

– Jag tror många är skeptiska till EU men inte vill gå ur, man vill minska Bryssels makt men ändå ha ett europeiskt samarbete.

Samma trend som i Söderköping går att finna i Norrköping där allt tyder på att SD blir andra största parti med 17,5 procent av rösterna även om det är jämnt med Moderaterna (17,3). Allra högst siffra får SD i valdistriktet Vånga där nästan en tredjedel lagt sin röst på partiet (28,1) men man blir också största parti i exempelvis Östra Husby (20,7) och Kättinge (23,3).

– Ja, det är en positiv utveckling, säger Darko Mamkovic, ordförande för Sverigedemokraterna Norrköping och Söderköping, som också ser en av orsakerna till ökningen i den omsvängning av EU-politiken som partiet gjort – alltså att man lämnat utträdeskravet och istället arbetar mot att minska överstatligheten inom EU.

– Jag är jätteglad att partiet tog det steget för jag gillar personligen europasamarbete med fri rörlighet och fri marknad även om vi här i Sverige ska ha bestämmanderätt över vårt land. Nu vill vi istället reformera EU inifrån och där tror jag vi vunnit röster, inte minst i storstäderna.

Sverigedemokraterna Norrköping och Söderköping är för närvarande alltså samma förening med det kommer troligen att ändras enligt Darko Mamkovic.

– Förhoppningen är att Söderköping blir en egen förening eftersom vi haft en positiv utveckling där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa