"SD kör på i sin vanliga islamofobi"

”Skrattretande”. Det kallar Mensur Mustafic, ordförande i Bosniakiska islamiska församlingen, SD:s förslag om en folkomröstning om deras planerade moské.

15 augusti 2017 07:00

– En folkomröstning om en byggnad? SD kör på i sin vanliga islamofobi. Jag kommer personligen att bjuda in Darko (Mamkovic reds anm) och SD när vi slår upp portarna, säger Mensur Mustafic.

Det var i lördagens tidning som SD-ordföranden Darko Mamkovic krävde en folkomröstning om moskébygget vid Östgötaporten.

Läs mer:Vill ha folkomröstning om moskébygget.

Enligt honom ökar en moské segregationen i stan, samtidigt som han har svårt att se hur en moské ska kunna bidra till att vända "den negativa trenden av utanförskap, splittring och gängkriminalitet i Norrköping". Tvärtom, menar Mensur Mustafic.

– Vi vill ha en egen lokal, dels för att vi blir fler och fler medlemmar. Men även för att bli mer öppna och för att få en större förståelse för islam. Moskén kommer att vara öppen för både muslimer och icke-muslimer. Alla är välkomna, säger han och fortsätter:

– Det är så här läget ser ut. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och i dag finns alla religiösa lokaler i Norrköping, förutom en moské. Jag har aldrig varit med om att muslimer någonstans har protesterat mot att en kyrka byggs.

I en nystartad grupp på facebook "Nej till moskébygget i Norrköping", som fick över 500 medlemmar på en gång, höjs kritiska röster mot bygget. Och det är inte första gången som Bosniakiska islamiska församlingen får "försvara" byggandet. 2013, när föreningen köpte marken vid dåvarande Nya Parken, höjdes liknande röster.

Vad tänker du om att få hålla på och "försvara" ert bygge?

– Man är van. Det är så det är i dag. Förr kunde inte folk vara ute i sociala nätverk och kommentera, nu skrivs det mycket. Men det är inget vi bryr oss särskilt mycket om, säger Mensur Mustafic.

Han tar själv upp påståenden som att det är "pengar från Qatar som finansierar bygget", att IS-resenärer kopplas ihop med islamiska församlingar i Norrköping och att de kommer att bygga en 44 meter hög minaret och ha böneutrop. Sådant, som vissa människor pratar om och skriver om i sociala medier.

– Minareten kommer inte vara 44 meter, och vi kommer inte ha böneutrop. Det kommer inga pengar från Qatar, som många tror. Man skrattar bara. För många år sedan samlade vi in pengar från våra medlemmar som vi använde för att köpa marken för. När vi börjar bygga kommer vi ha en ny insamling, både från medlemmar och icke-medlemmar, säger Mensur Mustafic och fortsätter:

– Det handlar om ofta om folk som inte är pålästa. Vi har funnits i Norrköping i över 20 år och det har aldrig varit några problem. Man ska inte blanda ihop IS med islamiska församlingar i Norrköping. Det är inte våra medlemmar som åkt.

Mensur Mustafic hoppas att markarbetet kommer igång under hösten och att moskén står klar om två år.

Bakgrund

Moskén i Ektorp

Den 19 juli 2013 gick detaljplanen i genom som möjliggör ett moskébygge på fastigheten Tränaren 1.

Skisser har lämnats in i tidiga skeden och är inte längre aktuella.

Under vintern har det varit många diskussioner mellan byggherren, stadsarkitekten, bygglovarkitekt och bygglovingenjör angående utformningen av moskén.

I lördagens tidning gick SD:s utförande Darko Mamkovic ut och krävde en folkomröstning om moskébygget.

Det har även startats en grupp på facebook som är emot bygget. Mensur Mustafic avfärdar det hela som "skrattretande".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa