Sålde annans bil – döms för penninghäleri

En 43-årig Norrköpingsbo döms till villkorlig dom och dagsböter för penninghäleri efter att ha lurat personer att sätta in pengar på hans konto för köp av en bil som inte var hans.

24 augusti 2015 21:08

Under några dagar i januari 2012 låg en annons ute på Blocket om försäljning av en Audi Q7. I vart fall fyra personer svarade på annonsen och kom överens om att betala en handpenning på bilen – tre av dem betalade 10 000 kronor och en 35 000 kronor.

När de betalat upphörde kontakten med den påstådda försäljaren. Senare visade det sig att den riktiga ägaren – en man i Stockholm – inte alls lagt ut bilen på Blocket.

Den nu dömde mannen förnekar brott. Han påstår att en man, som han inte kommer ihåg namnet på, lånat hans konto då han inte hade något eget bankkonto.

– Det är inte ovanligt att personer som befinner sig i Sverige olagligt gör så här. Man lånar ut sitt konto och för det får man ett par tusen kronor, har den nu dömde 43-åringen uppgett.

Han har också sagt att det handlar om någon form av penningtvätt.

– Mot bakgrund av detta finner tingsrätten att 43-åringen i vart fall haft likhetsuppsåt till att pengarna härrörde från brottslig verksamhet, skriver tingsrätten i sin dom.

43-åringen förekommer under 29 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för en del förmögenhetsbrott. Förutom den villkorliga domen och dagsböter som han döms till ska 43-åringen betala tillbaka de 65 000 kronor som personerna betalat till hans konto.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk