Sa inget om HIV-smittan

Kvinnan fick kontakt med den 45-åriga mannen via appen Whatsapp. Hon kom till Sverige och de inledde genast en sexuell relation. Vad hon inte visste var att mannen var HIV-smittad.

20 augusti 2019 20:00

– Jag märkte att han hade utslag och svettades en hel del, men när jag frågade om hur han mådde berättade han inte att han var smittad, säger kvinnan i förhör.

I ett senare skeende fick hon syn på ett brev från en läkare och googlade på de termer som angavs i brevet och började misstänka att allt inte stod rätt till.

När hon konfronterade mannen medgav han att han var HIV-smittad. Han sa dock att det var ungefär som att ha diabetes och att hon skulle få ersättning från staten. Men via sin svägerska fick hon klart för sig att det var en dödlig sjukdom som inte gick att bota.

På kvällen flydde hon från mannen, djupt chockad och övertygad om att hon blivit smittad.

Mannen säger i förhör att han kände till att han var HIV-smittad, men att han inte tog sin medicin regelbundet eftersom han inte mådde bra av den.

Han visste att han var tvungen att informera om sin HIV-smitta och att han var tvungen att använda kondom vid samlag.

Han berättade dock inte inledningsvis för kvinnan eftersom han alltid såg till att använda kondom, något som kvinnan tillbakavisar.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas för försök till grov misshandel, men det ogillas av tingsrätten som istället dömer mannen för framkallande av fara för annan till fängelse i 1 år. Yrkandet om utvisning avslås.

Efter flera tester har det visat sig att kvinna inte smittats av HIV-viruset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -