Ryggproblem allt vanligare

Nästan hälften av Sveriges vuxna befolkning har ryggont. Och kvinnor är värre drabbade än män.

Allra värst drabbade är kvinnorna i Jämtland. 56 procent av dem upplever besvär, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Man räknar med att 80 procent av befolkningen någon gång under sin livstid får problem med ländryggen. Det är ett stort folkhälsoproblem, säger Anneli Peolsson, sjukgymnast och professor vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I alla län är det en högre andel kvinnor som säger sig ha av ryggsmärtor, ryggvärk eller ischias. Störst är skillnaden i Västerbotten, där 53 procent av kvinnorna uppger ryggvärk, men bara 39 procent av männen. Minst ont i ryggen har männen i Stockholm.

– Många har så kallade ospecifika besvär där ingen riktig diagnos fås. Sjukgymnasten kan dock ofta hitta nedsatt rörlighet i lederna och för strama och svaga muskler, och för många hjälper träning, säger Anneli Peolsson.

Rikssnittet 2016 var 46 procent, en siffra som stigit med två procent sedan 2013. I Östergötland uppger 48 procent av kvinnorna och 42 procent av männen att de upplever problem.

– Ett stort bekymmer är inaktivitet. Många sitter stilla vid datorn hela dagarna. En del tar bilen hem och fortsätter att sitta hemma. Det är bra med vardagsmotion för den som har möjlighet att cykla eller promenera, annars gäller det att försöka vara aktiv på fritiden. Det gör väldigt stor nytta med bara promenader, säger Anneli Peolsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa