Ruiner, Lenin, rosor och Matlust

Folkbladet Söndag bjuder med ojämna mellanrum på korta listor där människor med stark anknytning till Norrköping presenteras. Idag handlar det om författare.

Urvalet är naturligtvis svårt och subjektivt. Vi har framförallt visa på bredden i det Norrköpingska författarskapet. Mycket nöje!

Ture Nerman föddes 18 maj 1886 i Norrköping,. Han var son till bokhandlaren Johan Nerman och Nordberg. Han var aktiv på många fronter; inte minst inom politiken.  Han började hos Lenin och slutade hos USA skulle man kunna säga. Han var bland annat riksdagsledamot - vid olika tillfällen - för det Socialistiska partiet och för Socialdemokraterna. Som poet gav  han ut ett stort antal diktsamlingar samt några romaner. Hans mest kända dikt är troligen "Den vackraste visan om kärleken", som handlar om första världskrigets meningslöshet. Dikten fick vingar av Lille Bror Söderlundhs tonsättning. Ture Nermans självbiografi i tre delar heter Allt var ungt, Allt var rött och Trots Allt!

Hans "Hatte" Furuhagen, föddes 12 november 1930 i Norrköping. Han är nog känd för de flesta som radio- och TV-chef och som en gudabenådad partner till Hasse och Tage. Furuhagen arbetade bland annat med filmerna "Att angöra en brygga" , "Picassos äventyr" och TV-serien "Mosebacke Monarki.". Hans Furuhagen hr också gett ut en rad historiska böcker som "Pompeji bakom ruinerna" och "Etrusker - historien om ett främmande folk."

Moa Martinson föddes 1890  Linköpingstrakten. Hennes mor Kristina Swartz var en 19-årig ogift piga som lämnade Moa hos sina föräldrar. Efter ett par år flyttade modern till Norrköping och började arbeta på fabrik. Där gifte hos sig och kunde ta Moa hem till sig. Barndomen var fattig och besvärlig för Moa Martinsson. Hon har skrivit ett stort antal romaner däribland "Mor gifter sig", Kungens rosor" och memoarerna "Jag mötte en diktare." 

Emelie Schepp, föddes 1979 i Motala och har sedan 2013 gett ut en rad kriminalromaner Hennes böcker utspelar sig i Norrköping där Emelie Schepp har bott med sin familj i många år.  Hon har blivit utsedd till Årets Deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. 

Aino Heimerson föddes 1946 i Norrköping. Hon var dotter till Ewert Karlsson, känd som EWK som kom från Mogata i Söderköpings kommun. Aino arbetade som frilansjournalist  runt om i världen. Hon gav också ut flera böcker. En av hennes storsäljare var boken "Matlust" som gavs ut i början av 1980-talet. Andra böcker som hörde talas om sig var "Världens store" och boken om hennes far: "EWK bildmakare.

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa