Robin tillbaka i "ny" bransch

Robin Karlsson, som tidigare bland annat drev Arbis, är tillbaka som företagare i Norrköping. Nu inom bageribranschen.

2 juli 2019 19:00

Det handlar om Lottas konditori och bageri, med två butiker i Norrköping och Finspång och bageri i Norrköping, som han hjälpt sin kompis och mångårige kompanjon Hussein att ta över.

– Jag stöttar så att Hussein kan ta över, han äger den största delen. Han har varit min elev, efter att han först var praktikant hos mig. Så vi har hängt ihop ganska länge, säger Robin Karlsson.

Han jobbar numera på Smålands Musik och Teater, och veckopendlar till Norrköping. Tidigare drev han Arbis här i stan och efter några år iväg från Norrköping ser han fram emot att "komma tillbaka". Under flera år åt han frukost på Lottas, som ju ligger ganska nära Arbis, och när frågan kom om han och Hussein ville ta över, var det inget svårt val.

– Barbershopen där Hussein jobbar och Lottas ligger grannar, och vi har lite idéer på att sätta ihop dem på något sätt, säger Robin Karlsson.

Om han själv kommer att stå i butiken vet han inte. Men baka, det kan han:

– Ja, jag är ganska bra på att baka! Jag har jobbat inom restaurang tidigare och alltid haft en fot kvar i branschen. Nu ska vi lära oss allt, det är mycket papper och schemaläggning och miljö och hälsa. Jag ska se till att allt fungerar, och stötta upp språket.

En del ur den gamla personalstyrkan finns kvar, andra är nya. Robin Karlsson berättar att de bland annat anställt bagare från Aleppo och Marseille.

Så det blir influenser från andra delar av världen också?

– Ja, det hoppas vi på. Det är så samhället ser ut i dag. Tanken är att vi ska vara väldigt öppna. Men det finns ingen annan ideologi bakom än att vi ska vara snälla mot varandra.

Lottas konditori och bageri startades 2012 av Eva-Lotta Claesson. Hon har drivit det sedan dess, men nu, efter sju år, säger hon att det nu är dags att sälja:

– Jag börjar bli trött i benen och i huvudet. Jag och min man Martin driver bolaget tillsammans, men han har ett annat jobb så det är jag som skött allt här med planering och personal. Det blir ganska mycket för en person. Tanken är att det ska bli mer fokus på familj och vänner. Och jag ska jobba kvar, så nu har jag jobbat första dagen på mitt "nya" jobb, säger hon.

Hur känns det då?

– Det är dubbla känslor. Det här har jag gjort sedan jag kom hit och jag älskar det! Men nu får jag vara kvar och vara kreativ och producera, så det ser jag fram emot.

Hennes roll blir nu att fortsätta i samma anda som tidigare; det vill säga med lite annorlunda bakverk, som dessutom ska utvecklas så att konditoriet "sticker ut".

– Det ska bli jättekul att lära ut och föra vidare mina recept som är väldigt omtyckta.

Som vanligt är butiken i Norrköping stängd under juli, men i Finspång håller man öppet som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa