Risk att det smäller snart

Det ligger en eld av ilska och pyr i fotbolls-Sverige.

16 maj 2019 15:00

Störst är frustrationen bland den allsvenska ståplatspubliken och föremålet för irritationen är ­– ordningsmakten. Under den senaste tiden har de högljudda klackarna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö öppet manifesterat sitt missnöje med vad man anser vara överdrivet hårda tag mot publik och den svenska supporterkulturen.

LÄS MER:Allt handlar om pengar

I Sundsvall blev det ett himla liv när myndigheterna för ett par veckor sedan bestämde att de så kallade "overhead-flaggorna" (stora sjok som kan täcka hundratals åskådare) inte längre skulle tillåtas på NP3 Arena.

Polisen menar att såna flaggor kan skymma brottslighet i form av maskering eller dolt hanterande av smällare och bengaler. Det är välkänt vid det här laget att varken smällare eller bengaler är tillåtna på våra idrottsarenor – även om många supportrar naturligtvis struntar i detta.

Förhållandet och förtroendet mellan ordningspolis och fotbollspublik har nog aldrig varit sämre än vad det är i dag.

Frågar du polisen, så kommer du med stor sannolikhet få höra att man anser sig ha en god dialog med supporterklubbarna medan fansen själva tycker att kommunikationen är minst sagt bristfällig.

Och även om huliganism och läktarstök till största delen är ett storstadsproblem så har inte ens Norrköping varit helt förskonade från oroligheter.

LÄS MER:  Hur lugnt ska man sitta i båten?

På sociala medier har Peking-supportrar vädrat sitt missnöje mot polisen och ordningsvakter i samband med olika matcher på Östgötaporten de senaste åren. Det finns vittnesmål om misshandel, provokationer och felaktiga ingripanden men som vanligt finns det två sidor av myntet.

Ordningsvakterna har försvarat sina insatser och menar att det inte alls är så illa som fansen gör gällande, plus att man förstås har rätt att ingripa mot överträdelser på våra läktare.

Ord står mot ord och det har i takt med tiden utvecklats en fiendskap mellan de som är anställa för att hålla ordning och den klick som vill utmärka sig på svenska fotbollsmatcher.

I söndagens stockholmsderby mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena samarbetade de två rivaliserande klackarna i en växelkör där man skrek ut sin frustration över polisen och på Twitter har supportrar lagt ut korta filmsekvenser som sägs visa ordningsmaktens brutalitet mot "oskyldiga fotbollsfans" före och efter avspark. Utan att ta ställning för eller emot, så ser det sannerligen inte vackert ut. På en av filmerna från Stockholm ses en polis slå en gående supporter i ryggen och föga överraskande fick den snabbt stor spridning i sociala medier.

LÄS MER:  Orättvisa idrotten gör ont

Ilskan ligger inte längre och pyr, elden är fullt utvecklad, och det känns som det inte behövs särskilt mycket nu för en vidöppen konfrontation.

Det är väldigt tydligt att parterna talar olika språk i den här frågan och det gör saken än farligare. De stora klackarna består dessutom ofta av en brokig skara människor, där somliga inte tvekar att ta till våld.

När en supporter från IFK Göteborg tvingas ta av sig både tröja och brallor vid en visitation på Östgötaporten i måndags (Sporten skrev om detta tidigare i veckan här) bidrar inte det till större förståelse bland dem som redan kritiserat insatserna kring våra fotbollsarenor.

Helt klart är det väldigt många som behöver tagga ned rejält. Ingen vill se på när det smäller på riktigt.

I ett försök att medla i situationen mellan ordningsmark och supportrar ska Stockholms vikarierande idrottsborgarråd, centerpartisten Jonas Naddebo samla några av parterna, rapporterade Aftonbladet på onsdagen.

– Vi står inför ett allvarligt läge just nu och det är viktigt att vi får till en förändring, säger han till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson