"Ett annat sätt att se". 

Det är temat för årets utställning, något som röstades fram av Norrköpingsborna under Kulturnatten förra året.

Ett väldigt brett tema som går att tolka på många olika sätt.

Det framgår också av den uppsjö av bilder som kommit in.

Det har kommit in fler bidrag än tidigare år och juryn har haft ett digert jobb att välja ut vilka fotografier som ska ställas ut.

Totalt var det 86 fotografer som skickade in 401 bilder.

– Juryns arbete i år har varit mycket roligt och extremt svårt. Aldrig någonsin har de fotografer som sökt till salongen samt de inskickade bilder hållit en så hög nivå. I år kommer därmed rekordmånga foton att ställas ut, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum och juryns ordförande.

Artikelbild

| Det är betydligt fler lokala utställare i år än tidigare år. Birgitta Nilsson, Norrköping, är en av dem.

 

56 fotografer får nu äran att delta i utställningen och totalt har 140 olika bilder valts ut.

Artikelbild

| Det kan vara avkopplande att ta sig ett dopp. Något som Kicki Lundgren har fångat i den här sköna bilden.

Fotografier som visar olika sätt att se på vardagen, arbetslivet, familjen och världen runt omkring.

– Det har varit spännande att skapa en utställning med så många fotografier och motiv som tagits av olika personer, alla med sin egna perspektiv och berättelser, säger Sara Grevlund utställningsintendent.

Artikelbild

| Sara Grevlund, vikarierande intendent, och Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum, menar att årets Dokumentärfotoutställning blir något extra.

 

Aldrig tidigare har det heller varit så många lokala fotografer med. 

Det är hela tio östgötska fotografer med i år, varav fem från Norrköping.

– Dokumentärfotosalongen är något som vi tycker är superroligt här på museet. Just det här att både etablerade och oetablerade fotografer får möjlighet att visa sina bilder. Det är många oetablerade som är otroligt duktiga som kanske inte brukar få ställa ut, men nu får chansen att göra det, säger Johanna.

 

Utställningen visas på Arbetets museum 7 september till 10 november och under den perioden kommer det även utses tre stipendiater som alla erhåller 5 000 kronor. 

De tre priserna som delas ut är juryns pris för bästa bild, juryns pris för bästa bild utifrån temat och publikens pris för bästa bild, där besökare är med och röstar fram vinnaren.

Det här är tredje året i rad nu som Arbetets museum satsar på Dokumentärfotosalongen och det finns inga på planer på att lägga av.

– Tanken är att fortsätta med utställningen nästa år med och precis som i fjol kommer nästa års tema röstas fram av besökare under Kulturnatten, säger Johanna Haverlind.