Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reggae-projekt på gång i Skärblacka

Nu ska reggaens historia i Skärblacka kartläggas via ett nytt projekt. Bland deltagarna finns från vänster Dana Nilsson, Sofia Lidén (främst), Eva Lundgren Stenbom och Bob Nordqvist.

Nu ska reggaens historia i Skärblacka kartläggas via ett nytt projekt. Bland deltagarna finns från vänster Dana Nilsson, Sofia Lidén (främst), Eva Lundgren Stenbom och Bob Nordqvist.

Foto: Janne Forsby

Norrköping2012-01-10 15:37

SKÄRBLACKA

Nu ska den historiska kopplingen mellan bruksorten Skärblacka och reggaemusiken synas i sömmarna!

- Vi ska via ett projekt försöka få fram hur det här fenomenet Skärblacka och reggaemusik startade, men även försöka öppna nya kontakter med likasinnade reggaemusiker på Jamaica, säger projektledaren Eva Lundgren Stenbom.

Inför projektstarten, har man nu fått 200.000 kronor till en förstudie om reggae-musikens historia på orten, med bandet Kalle Baah i spetsen:

- Förstudien och senare projektet kommer att delas upp i olika avdelningar med cirka 15 medverkande personer, säger Eva Lundgren Stenbom. Bland annat en dokumenterande del, en om ny teknik och en utställningsdel, där vi ska samla in material från de gångna nästan 30 åren, eftersom Blacka Musik firar 30-årsjubileum år 2013.

Hur hr ni tänkt er kontakterna med Jamaica-musiker?

- Tanken är att försöka utveckla digitala musikprojekt tillsammans med likasinnade på Jamaica eller kanske Brixton utanför London, som också är ett starkt reggaefäste.

- Med dagens teknik är det fullt möjligt att exempelvis skapa musik tillsammans med hjälp av sociala mötesplatser och medier.

Varifrån kommer pengarna?

- Vi har ansökt och fått 150.000 kronor från Kulturbryggan i Stockholm, som administreras av Kulturdepartementet. Dessutom ställer Stadsmuseet upp med 50.000 via arbetstid.

- Och de här pengarna finansierar den förstudie vi nu gör under ett halvår. Sedan kommer vi att ansöka om ytterligare medel, för själva projektet som beräknas ta cirka ett år.

Läs mer i tidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om