"Rasism på hög nivå"

På fredagen uppträdde han själv på "Where's the music".

På lördagen blev han utslängd från ett av festivalens arrangemang.

"Rasism på högsta nivå", skriver artisten Muhammed Faal på Instagram.

12 februari 2018 13:08

Muhammed Faal var en av alla artister som gästade WTM den gångna helgen.

Rapparen uppträdde på Arbis Bar och Salonger under fredagen.

Dagen efter var han tillbaka på samma ställe för att själv njuta av lite musik, men kvällen blev inte alls vad Muhammed hade kunnat föreställa sig.

I ett långt inlägg på Facebook och Instagram skriver Uppsalaartisten om hur han och det sällskap han kom med trakasserades av vakterna på Arbis.

De ska även ha släpat ner honom för trapporna och brottat ner honom på marken efter att han följt konserten från balkongen. Något han själv menar att han fått tillåtelse till.

"Denna orättvisa är inget jag är ovan vid som en svartskalle från Gottsunda. Men det som gjorde så ont va att en av tjejerna i mitt sällskap bokstavligen blev utslängd och nedbrottad med ansiktet i snön trots att hon varken sa ett ont ord eller rörde någon av vakterna. Bara Bevis på att hennes hudfärg va grunden till Hatet som denna vakt hade i sig. En annan vit tjej i mitt sällskap blev tagen åt sidan och bad lugnas ner. Hon fick gå strax efter medan den mörkhyade tjejen misshandlades och förnedrades, slängdes ner från fyra trappsteg för att sedan bli nedtryckt i snön med två manliga vakter över med knäna mot hennes nacke. Jag fick övernatta i arresten och hon fick spendera några timmar i en cell hon aldrig sett förut. Detta ska inte hända i Sverige 2018 och det är rasism och maktmissbruk till dess högsta nivå", skriver Faal på Instagram.

Kvinnan som fick tillbringa natten i arresten är dotter till artisten Karl Dyall, som själv reagerat starkt på det inträffade.

"Slungas just nu mellan ilska och uppgivenhet. Min dotter fick igår natt utstå oprovocerat övervåld från en vakt på ett event som hon själv var delaktig i. Det resulterade i att hon fick tillbringa natten på arresten. Detta på grund av en vakt som missbrukat sina befogenheter med rasistiska undertoner mot henne och hennes vänner. Allt är filmat, där det syns tydligt att hon inte gör motstånd. Rädd för sitt liv frågar hon i panik varför de agerar som de gör. Att bli nedbrottad av två vuxna män och ansiktet nedtryckt i snön, frihetsberövad utan anledning eller förklaring är så oerhört kränkande. Den här vakten ska INTE jobba kvar som vakt", skriver Dyall på Facebook.

Han riktar även kritik mot polisens agerande.

Så här säger Kajsa Apelqvist, som jobbar hos arrangören FKP Scorpio och är presschef för festivalen, om det inträffade:

– Det är så otroligt tråkigt för oss att höra om hans upplevelse. Sedan igår har vi försökt få en så komplett lägesbild som möjligt och vi har pratat med artisten och andra iblandade i det här. Arbis har nu valt att pausa samarbetet med det här vaktbolaget tills det är utrett vad som hänt och vilka åtgärder som ska vara på plats efter detta.

Och så här skriver Where´s the music, om det inträffade på festivalens Facebooksida:

"Vi ser allvarligt på det vi har hört om händelserna under lördagen, där en artist och WTM-gäster ska ha behandlats på ett helt oacceptabelt sätt. Vi tar starkt avstånd från det våld och den rasism som har beskrivits".

Folkbladet har sökt Arbis för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson