Rally för de lite yngre

Augustifesten har mycket att erbjuda. Det går bland annat att köra trampbil i en utstakad bana på Kristinaplatsen.

18 augusti 2019 08:00

Svenska bilsportförbundet vill få fler att intressera sig för bilsport och har därför dragit igång projektet ”Hela Sverige Trampar” i år.

Under parollen ”Bilsport on tour” reser de runt i Sverige och bjuder tillsammans med lokala föreningar in personer i alla åldrar att köra trampbil.

Under Augustifesten är de på plats i Norrköping.

– Vi vill visa upp bilsport och få folk att prova på bilsport. Trampbilarna är till för att få in barnen bakom ratten. Många aspekter av trampbilsåkande går dessutom att föra över till vanlig racing, som bland annat känslan för fart och vikten av att svänga rätt i kurvor. Vår förhoppning är att deltagarna ska tycka aktiviteten är kul men också att de intresserar sig för våra andra racingformer, säger Pier Steffansson, projekledare.

Det finns även riktiga rallybilar på plats som besökarna kan provsitta och det finns möjlighet att prata med chaufförer och bilbyggare för de som är nyfikna.

– Man kan få information om hur man faktiskt gör om man vill ta steget vidare och prova på och tävla. Det går också att köra simulator som är en gren inom bilsporten i dag.

Hur har reaktionerna varit så här långt?

– Jättepositiva. Det är extremt mycket glada miner och leenden bland de som provar på det vi har här. Det är många som känner till bilsport, men som kanske inte vet vad det handlar om egentligen så att få prata med de som håller på betyder mycket.

En av de som finns på plats är Tobias Petrini, lokal rallyförare, och han hyllar initiativet.

– Det är kul att få komma ut och visa upp bilsporten, den får inte så stort utrymme annars.

Han började med rally 2011 och fick upp ögonen för det efter att ha spelat dataspelet Colin McRae.

–  Ett kul spel men att sätta sig i en bil och känna hur det hoppar och skuttar, det är riktig adrenalin, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!