Portalen fick besök

På måndagen besökte Lars Adaktusson (KD) Portalen i Hageby för ett samtal om vad som fungerar när det gäller integration. Enligt Portalens erfarenheter stavas framgångsrecepten språk, jobb och nätverksskapande.

20 mars 2018 12:00

Det är måndagsförmiddag och på Portalen i Hageby har precis Lars Adaktusson (KD), Europaparlamentariker, satt sig till bords med en kopp kaffe för att få information om den spännande verksamhet som bedrivs här. Portalen har ju på senare tid uppmärksammats nationellt för sin verksamhet att få ut fler i egen försörjning, inte minst genom den dokumentära SVT-serien "Nåt måste göras". Med sig har Adaktusson flera KD-politiker från länet: kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg, regionpolitikern Per Larsson samt Marcus Oscarsson som är riksdagsledamot för Östgötadistriktet.

Tomas Lindquist från Hyresbostäder som varit en av de drivande bakom Portalen sedan starten gör en dragning om verksamheten som är befriande fri från luftiga visioner och floskler.

– Det är ju inte raketforskning vi pratar om här, det handlar om sunt förnuft som sätts i omsättning, säger Tomas Lundquist som egentligen inte vill kalla Portalens verksamhet för ett integrationsprojekt.

– Om man är född svensk, kom igår eller bott i landet många år spelar ingen roll, vi vill hjälpa folk till arbete eller till egenfinansierade studier för att minska graden av bidragsberoende – sedan kommer inkluderingen som ett brev på posten.

Tomas Lundquist berättar om de ledande principerna för verksamheten.

– Det handlar om närhet, om enkelhet och att ge tillgång till nätverk, något som nyanlända ofta helt saknar, påpekar Tomas Lundquist som menar att man måste finnas ute i områdena och skapa relationer med människor för att få det att funka.

– Dessutom har vi en princip om ömsesidig nytta – de som kommer hit får tillföra något till verksamheten också.

På plats finns Hassan Hanna Deeb som är ett bra exempel på detta, i väntan på uppehållstillstånd lärde han andra nyanlända från Syrien att prata svenska på Portalen.

– Språket är jätteviktigt för att få jobb men även den svenska kulturen och värderingar borde komma direkt efter språket, här på Portalen pratar vi om sådana saker, säger Hassan som nu jobbar som administratör på Hyresbostäder.

En annan sak som Portalen arbetar med är mentorsnätverk för den arbetssökande – något Tomas Lundquist betonar vikten av. Han berättar att man nu har samarbetsavtal med bland andra Rotary, IFK Norrköping och Dolphins Basket

– I nuläget har vi 140 mentorspar, det är oerhört viktigt och har en jättepotential.

Evelyn Kamikazi är mentorsansvarig på Portalen och är också hon ett exempel på hur svårt det kan vara att få ett jobb som nyanländ.

– Jag gick arbetslös i 12 år trots att jag är högskoleutbildad, jag hade inga kontakter och trots att jag sökte många jobb blev det nej. Till slut gav jag nästan upp och mådde dåligt innan det vände. Därför tycker jag om att jobba med mentorsprogrammet, det är så viktigt att få kontakter som nyanländ, berättar Evelyn Kamikazi och Tomas Lundquist fyller i:

– Det är ju något konstigt när en högutbildad kvinna som bland annat jobbat tillsammans med Läkare utan gränser i Holland går arbetslös i 12 år, det fungerar inte.

Lars Adaktusson lyssnar med stort intresse och flikar då och då in frågor, inte minst när det gäller Arbetsförmedlingens roll.

– Det här visar ju hur viktigt det är med arbete när det gäller integration, det var ju inte så länge sen som samhället styrde in nyanlända i bidragssystemet, det är förödande för den enskilde att ledas in i passivitet, tycker Lars Adaktusson.

– Det är intressant att ni åstadkommer så mycket utan inblandning av politiken och att civilsamhället förmår att göra en positiv förändring. Det vill jag gärna förmedla vidare.

Därefter är det dags att åka vidare för Lars Adaktusson med följe som nu alltså vet lite mer om verksamheten Portalen.

Portalen

Drivs i partnerskap mellan Hyresbostäder, Svenska kyrkan, Norrköpings kommun, ABF och Marieborgs Folkhögskola.

Mötesplatsen Portalen startade 2011 i stadsdelen Hageby i Norrköping.

Verksamheten vänder sig till alla i närområdet som vill komma ut i arbete eller i egenfinansierade studier

Av de omkring 1300 personer som varit i verksamheten har 270-280 personer fått jobb eller börjat på egenfinansierade studier: cirka 20 procent.

Portalen finns också i Navestad och planer finns även på att starta i Klockaretorpet.

Källa: Portalens hemsida

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa