– Vi är flera förundersökningsledare som tittat på anmälan och jag förstår verkligen Olivia, men utifrån anmälan och efter vi pratats vid så finns det inte bevis för att säljaren har haft uppsåt att lura Olivia och brott kan därför inte styrkas, säger Desirée Blichfeldt, förundersökningsledare vid polisen i Norrköping.

Istället uppmanas Olivia att antingen lämna in en stämningsansökan till tingsrätten för att driva ett civilrättsligt mål, vilket kan bli väldigt dyrt om hon skulle förlora eftersom hon då kan tvingas betala säljarens rättegångskostnader också, eller att överklaga polisens beslut.

– Hon kan begära överprövning mitt beslut och då kommer jag på nytt titta på anmälan, om jag kommer fram till samma slutsats igen så kan hon överklaga igen och begära överprövning av beslutet och då går det till en åklagare som tar beslut, säger Desirée Blichfeldt.

Att överklaga är också vad advokater som Folkbladet talat med uppmanar Olivia att göra. Det ska göras skriftligt och med besvärshänvisning, då måste även polisen svara skriftligt.

För advokaterna resonerar helt tvärtemot poliserna och anser att det rör sig om systematiskt bedrägeri eftersom Olivia inte är ensam om att anmäla att hon blivit lurad. Ytterligare fyra personer har anmält säljare/uppfödaren till ARN och flera anmälningar har kommit in till polisen.

Valparna som såldes som den populära korsningen cockerpoo, en blandning mellan cockerspaniel och pudel, visade sig vid dna-analysen vara en blandning av cockerspaniel och japansk spets. Uppfödaren ska ha sålt 11 valpar för 17 000 kronor styck, så det rör sig om närmare 200 000 kronor, vilket enligt advokaterna innebär att det rör sig om grovt bedrägeri.

De flesta anmälarna vill ha pengarna tillbaka, men för Olivia handlar det inte bara om pengar. För även om hon skulle vilja behålla sin valp så kan hon inte det. Hennes pappa är nämligen superallergisk.

– Jag vill så klart ha pengar tillbaka men jag vill inte lämna tillbaka min valp till uppfödaren, jag vill att min valp ska få ett tryggt hem hos någon som verkligen vill ha henne, säger Olivia.

– Det som Olivia och de andra köparna blivit utsatta för är helt förkastligt, men jag har upplyst henne om hur långtgående undersökningsplikten är, att hon ska kontakta Svenska kennelklubben och konsumentverket, säger Desirée Blichfeldt.

Läs mer:Hon kan tvingas göra sig av med drömvalpen