Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pappan: Jag visste inte

Under dag två av rättegången mot fuskligan HP-hjälpen, hördes pappan och de två män som betalats av de båda bröderna för att genomföra leveranser, hämtningar och lösningar.

Kammaråklagare Anna Lander tror på mångåriga fängelsestraff för männen bakom HP-hjälpen.

Kammaråklagare Anna Lander tror på mångåriga fängelsestraff för männen bakom HP-hjälpen.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2018-11-09 19:00

26-åringen sa att han behövde pengar och genom en gemensam vän till bröderna fick han kontakt och ett okej om att vara med. Det var han, hösten 2015 och våren 2016. Vintern 2018 hörde han på nytt av sig till den äldste av bröderna eftersom han behövde mer pengar.

– För att vara med under ett provtillfälle och tre testtillfällen fick jag 25 000 kronor.

Att lägenheten som stormades av polis inte såg ut som en vanlig lägenhet utan hade madrasser på golvet och filtar på väggarna och igensatt brevinkast trodde han berodde på att den användes som en studio.

Den äldste brodern hade sagt att det de höll på med var lagligt.

– Jag tittade runt på nätet och de artiklar jag hittade sa att det inte var olagligt.

Samma inställning har den 21-åring, som var den som grävde ner miljoner kronor, istället för att sätta in dem på kontot.

– Jag såg SVT:s dokumentär och där sa de att det inte var olagligt. Säger SVT att det inte är olagligt så är det inget man kollar upp. Om det står i tidningen att det ska snöa så kollar inte jag med SMHI att det stämmer, säger 21-åringen.

Pengarna grävde han ner för att han redan hade så mycket pengar på sitt konto efter lyckad valutahandel.

– Jag tänkte köpa ett kassaskåp, men det blev inte av, så då kollade jag det säkraste sättet att förvara pengar - det visade sig vara att gräva ner dem.

Det var först när polisen stormade sambandslägenheten som han insåg att fuskandet kanske inte var lagligt trots allt.

Pappan till de båda bröderna, 26 och 23 år, var märkbart berörd. Han ville inte kommentera frågor som rörde sönernas agerande, men berättade att han inte hade haft någon kontakt med äldste sonen under en tid och blev därför glad när de fick kontakt på nytt, även om han inte kände sig bekväm med vad de gjorde. Men inte heller han ska ha trott att det rörde sig om något olagligt.

– Trots att du satt på en mörk skoltoalett och fotade av högskoleprov, frågade åklagare Anna Lander.

– Det kändes inte bra, svara pappan.

Att det inte känns bra och att det fuskligan sysslat med är omoraliskt - men kanske inte solkklart olagligt, är vad den här rättegången handlar om enligt 21-åringens advokat Leif Silbersky.

– Det är det som gör mål som det här svårt, alla är överens om att det har fuskats, men man kan ha en dålig moral utan att det innebär att man är kriminell. Min klient har utgått från att det är lagligt även om det skavt i själen, säger Silbersky.

De åtalade

En 26-årig man, en 23-årig man och en 21-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Dessutom åtalas de för penningtvättsbrott, bokföringsbrott och skattebrott, i flera fall grovt.

En 56-årig man och ytterligare en 26-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

23 personer som köpt tjänsten av männen åtalas för osann försäkran, grovt brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om