Nytt namn toppar Fi-listan

Malte Lindstam, förskollärare, är Feministiskt initiativs nya förstanamn på kommunlistan i Norrköping inför valet.

19 mars 2018 16:00

Fi i Norrköping höll valkonferens på söndagen och fastställde partiets lista till kommunfullmäktige.

Malte Lindstam, Sandra Isaksson och Tora Lindén är topp tre på listan.

Fi har sedan 2014 ett mandat i kommunfullmäktige. Sandra Isaksson har partiets plats och arbetar tätt tillsammans med Malte Lindstam och ersättarna i fullmäktige, Sofi Holmin Fridell och Sofia Hallström, med att ta fram partiets motioner och budgetförslag.

Malte Lindstam, förskollärare, som nu toppar Fi:s lista inför valet, betonar det lagarbete som krävs för att partiet återigen ska komma in i fullmäktige – där en ny treprocentsspärr gäller – och för första gången in i riksdagen.

– Det är glädjande att ha fått det här förtroendet. För att kunna vara med och påverka för ett bättre samhälle kommer vi arbeta tillsammans för att synas och nå ut till många människor runtom i Norrköping, säger Malte Lindstam.

Viktiga valfrågor för Fi lokalt är enligt Lindstam avgiftsfri kollektivtrafik och jämställda löner. I sin budget hade Fi en satsning på löneförhöjning för barnskötare och undersköterskor.

– Jag brinner för att föra in ett starkare människorättsperspektiv i politiken, att se alla människors betydelse, oavsett om det handlar om barnrätt, att stärka arbetet med barnkonsekvensanalyser och barns inflytande över politiska beslut, eller om det handlar om ensamkommande, att underlätta för att de ska kunna stanna i kommunen, eller utsatta EU-medborgare, att de inte ska behöva sova ute, säger Malte Lindstam.

Läs mer: Fi kraftsamlar för klara spärren

– Vi har visat att det gör skillnad med feminister i maktens rum, säger Sandra Isaksson, kommunfullmäktigeledamot, läkare och tvåa på listan.

Fi har bland annat fått igenom att det ska finnas mål om jämställdhet i kommunens budget.

Sandra Isaksson som 2014 var fyra på Fi:s lista blev då inkryssad till förstaplatsen.

Tora Lindén, socionom, trea på listan, sitter nu i socialnämnden och har varit ordförande för lokalföreningen.

– Genom mitt yrke och på andra sätt kommer jag i kontakt med människor som ses som icke normativa. Jag vill föra in deras verklighet i politiken, säger hon.

Fakta

Feministiskt initiativs kommunlista i sin helhet: 1. Malte Lindstam 2. Sandra Isaksson 3. Tora Lindén 4. Camilla Karlsson 5. Sofi Holmin Fridell 6. Milva Jansson 7. Karin Odelblad 8. Sofia Hallström 9. Zorba Asplund 10. Linnea Strömberg.

Det nya förstanamnet Malte Lindstam är förskollärare i Norrköping.

Fi fick 1,66 procent av rösterna i Norrköping vid valet 2014. Vid valet 2018 måste Fi klara en ny treprocentsspärr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren