"Strået vassare" och "rebellen som gör sugrör av svensk vass". Så marknadsförs Raws, en "fuck off till all plast".
Eyoel Lundberg är vd och grundare till företaget tillsammans med Timmy Frisk. Företaget finns i Norrköping och det är också här som vassen skördas, ute på Händelö, där den växer på muddermassor.
På måndagen kom riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD), Ödeshög, på besök, tillsammans med kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) och politiska sekreteraren Elvira Wibeck. Oscarsson har landsbygds- och jordbruksfrågor på sitt bord.
Eyoel Lundberg visade skördeplatsen och den färdiga produkten, som finns till försäljning både till privatpersoner och företag. Lundberg är en entreprenör, som sysslat med reklambyrå, datorspel, tonic, och nu sugrör av vass.
Produkten lanserades för en månad sedan – och intresset är stort, enligt Lundberg.
– Alla känner till plastproblemet, och det finns egentligen inget sugrör som löser problemet – tills vi hittade vass, säger Eyoel Lundberg.
Han har provat vetestrån, papper, och de dyrare av bambu och metall, men det var när han i januari ställde sig på isen med vass utanför föräldrahemmet i Gryt som han insåg att "det bästa sugröret i världen finns i Sverige": torkad vass.
– Ur miljöperspektiv finns det knappast något som är bättre. Det är en produkt som de senaste 100 åren inte haft något större värde, och som växer överallt, säger Eyoel Lundberg.
– Vi har fått enormt mycket publicitet och stora kunder.
Några kunder är Berns och Vildmarkshotellet, och Designtorget är på gång. Raws siktar också på expansion till länder som Norge, Danmark och USA.
– Vi är fem i bolaget i dag och det tillkommer fem-tio till i veckan för att hinna med produktionen.
– Det har blivit större än vi trodde.
Processen är enkel. När vassen skördats sågas den i bitar med bandsåg och kokas. Buntar med vass levereras i dag till anstalterna Skenäs och Kolmården där den skärs i rätt längder. Arbetskraft kommer också från Samhall. Företaget flyttar inom kort in i en ny lokal på Lindövägen, för produktion där.
Sugrören kan diskas i diskmaskin, komposteras eller kastas i havet.
– Det är fantastiskt, säger Magnus Oscarsson om Norrköpingsföretaget.
– Det håller på att bli en riktigt intressant affär, både för Norrköping och för oss, säger Eyoel Lundberg.
Engångsplasten fasas ut.
– Marknaden skriker efter ett alternativ.