Hur länge har ni bott i Sverige? Vilket land kommer ni ifrån? Gick ni i skolan i era hemländer? Och vad tycker ni om den svenska skolan? Det var en nyfiken partiledare från Liberalerna som klev in i klassrummet där "steg nio" på Kungsgårds spårkintro – där personer som nyligen anlänt till Sverige och som exempelvis vill läsa vidare på gymnasiet studerar – huserade på tisdagsförmiddagen. Och kanske inte så konstigt – skolan och integration är topp två när det kommer till Liberalernas hetaste valfrågor i höst. Bäst då att ta in elevernas idéer där ute i verkligheten.

– För er är det allra viktigaste att ni lär er svenska. Så mitt råd till er är: Ansträng er!, sade Jan Björklund till eleverna.

19-åriga Pirta Younan, som kom från Syrien till Norrköping för två år sedan, önskar att systemet kunde ändras så att hon kunde få läsa sin utbildning på komvux i stället för att börja på gymnasiet:

Artikelbild

| Många åsikter framfördes till Jan Björklund, Juno Blom och Reidar Svedahl.

– Som det är i dag måste man ha fyllt 20 för att få gå komvux. Så nu måste jag börja gymnasiet med de som är 16 år, sade hon till Björklund och hoppades på en förändring.

En annan elev undrade hur Liberalerna skulle ändra på betygen, om de kom till makten i höst.

– Vi kommer att ändra på vissa saker, sade Jan Björklund och exemplifierade med betyg från årskurs fyra.

Innan besöket med eleverna träffade Jan Björklund, Juno Blom, riksdagskandidat från länet och kommunalråd Reidar Svedahl skolledning och lärare för att höra om arbetet med språkintro. Björklund var imponerad:

Artikelbild

| Varför inte förevigas på bild tillsammans?

– Skolan är viktigast för integrationen och det är a och o att eleverna lär sig svenska. Jag tycker att man jobbar professionellt här, genomtänkt. Tidigare satte man alla invandrare i en och samma klass, oavsett om de var analfabeter eller hade gått klart grundskolan i sina hemländer. Här gör man en kartläggning och delar in klasserna efter det, sade han.

Att eleverna på språkintro har tio veckors sommarlov som alla andra elever, tycker han dock inte är något vidare bra.

Artikelbild

| Reidar Svedahl, Juno Blom och Jan Björklund på besök på Kungsgårds Språkintro.

– Det är feltänkt. De här eleverna är på gränsen till vuxenlivet och det vore bättre att ta tillvara tiden. Det finns inget som hindrar kommunerna från att ha undervisning även på sommaren. Det hörde vi ju även från eleverna, sade han och hänvisade till att eleverna själva på språkintro ville ha kortare raster och mindre lov.

Ytterligare områden som Liberalerna vill ta krafttag på är värderingar och jämställdhet.

Artikelbild

| "Det borde inte vara så långa raster", fick besökarna bland annat veta.

– Vi har varit alldeles för flata på det området. Förra veckan kunde vi höra om förskolor som kan tänka sig att tvinga på femåringar slöjor om de tagit av sig den, sade Jan Björklund som vill se skärpta straff och utvisning för de som inte följer svenska lagar.