Nycirkus i stadsmiljö

I Linköping bjuds det nu på en tredagars nycirkusfestival med internationella och inhemska artister. Det utlovas burlesk, akrobatik och artisteri på hög nivå.

15 augusti 2019 06:00

Efter två år med cirkusfestivaler i Finspång arrangeras nu den tre dagar långa nycirkusfestivalen "I dare you – Linköping Contemporary Circus Festival" som invigs 17.45 torsdagen den 15 augusti och pågår till och med lördag. Det här är en del i projektet Nycirkus Öst/East Sweden Circus Festival som Region Östergötland, Östgötateatern samt Finspångs kommun står bakom. På torsdagen ska också slutkonferensen för detta treåriga projekt hållas i Linköping.

Från Region Östergötlands sida vill man se Östergötland som ett nav för nycirkusen som beskrivs som en konstform som "erbjuder spännande möjligheter till inkludering och utveckling av kulturlivet i Östergötland".

– Nycirkus är spännande för att det är så oväntat och för att det omöjliga plötsligt blir gjort. Det kan vara allt från vackert till läskigt eller spektakulärt och roligt, säger Maria Brusman, kulturstrateg scenkonst i Region Östergötland.

Under festivalen (som har fri entré i sin helhet) kommer det att ske uppträdanden på Stora torget och Hospitalstorget i Linköping. Bland annat kommer Cirkus Cirkör på torsdagen ha världspremiär för föreställningen "Bloom" och på lördagen blir det open stage där både regionala som internationella artister kan visa upp sig.

Det blir extra spännande på lördag då det blir en öppen repetition av "The last fish" på Östgötateatern. Här kommer cirkusartister och musiker från Norrköpings Symfoniorkester att interagera med en industrirobot i vad som beskrivs som en unik föreställning.

På lördagen kommer även barn från Norrköpings ungdomscirkus, Norrköping Cirkus & Varieté samt Frisksport Ljungsbro att framföra föreställningen "Pop up" på Stora torget. Det här är bara några exempel ur det digra programmet, är man intresserad finns det i sin helhet på https://visitlinkoping.se/nycirkusfestival/program-nycirkus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa