– Många äldre börjar ju se dåligt också och i så fall blir det ännu svårare att hålla ordning på de nya mynten som vi fått, säger pensionären Jan-Olof Eriksson i Norrköping, som är kritisk till den här förändringen av våra mynt.
– Det är sorgligt, att de som bestämmer om storleken på våra mynt, har gjort de nya mynten så små, så det mest känns som man har lite skräp i plånboken.
– Särskilt då de nya enkronorna som är riktigt små och svåra att hålla ordning på. Och de nya femkronorna är så små, jämfört med de gamla, att jag tycker det är skamligt att förminska ett mynt så mycket som man gjort i det fallet.
Du kanske säger de klassiska orden att "det var bättre förr" med de gamla mynten?
– Ja, absolut, det var lättare att se skillnad på de stora femkronorna och de tidigare mindre, men ändå ganska stora enkronorna jämfört med de nya.
Har du något tips att ge, till de som irriterar sig på de nya mynten?
– Det enda tips jag kan ge, är att jag numera har småmynten i en gammal medicinburk, där de passar in precis i sin storlek. Då blir de i alla fall lite mer hanterbara.
Tidigare i år förklarade Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Sveriges riksbank, varför mynten blivit mindre:
– Idag finns betydligt fler mynt i samhället än vad som verkligen behövs. Många sparar nämligen mynt i spargrisar och liknande istället för att betala med dem. De nya mynten är mindre och lättare och vi hoppas att fler ska använda dem istället för att låta dem ligga på hög hemma.