Ny utställning om nazismen i Norrköping

Här får man en inblick i nazismens rörelser i Norrköping under 1930-talet och fram till våra dagar.

Trion bakom utställningen om nazismen i Norrköping, är från vänster Johan Perwe, Ellika Kyndel och Pernilla Pusa.

Trion bakom utställningen om nazismen i Norrköping, är från vänster Johan Perwe, Ellika Kyndel och Pernilla Pusa.

Foto: Sören Boström

Nyheter2020-01-23 16:00

Utställningen heter "Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping - då och nu" och bygger på en bok av forskaren och författaren Johan Perwe, som heter "Mörkläggning. Nazismen och motståndet i Norrköping 1933-1945".

Varför då denna utställning just nu?

– Vi inviger utställningen nu på söndag och man kan tro att det beror på att det är Förintelsens minnesdag på måndag, säger Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare på Norrköpings stadsmuseum, där utställningen visas.

– Men det är mer en slump, för vi har jobbat med förberedelser för den här utställningen i två år och nu är vi klara att visa den.

Och varför en utställning om nazismen i Norrköping?

– Vi känner att den här utställningen ligger helt rätt i tiden, säger Ellika Kyndel. I dagens samhälle, både i Norrköping och globalt sätt, ser vi en förändring av värderingar, tolerans, medmänsklighet och solidaritet.

– Vid de senaste demokratiska valen i Sverige, men också globalt, har man sett de här tendenserna och vi vill försöka se likheter idag med en annan tid, då det var stor turbulens i världen. Det vill säga runt andra världskriget.

Det här lär ses som en kontroversiell och känslig utställning, kan man misstänka?

–  Ja, det är det och vi har kontakt med kommunens säkerhetsavdelning och kommer att ha ordningsvakter på plats vid vissa tillfällen.

Vad får man då se på utställningen?

–  Man får en bild av dåtidens Norrköping, genom att vi berättar om personer och organisationer, på båda sidorna. Det vill säga både medlöpare och motståndare till nazismen. Men utställningen visar även nutidens situation.

Så den täcker många år?

– Ja, säger Ellika Kyndel. Och vi försöker berätta om det faktum att samhällsklimatet hela tiden har hårdnat, så vi försöker skildra hur medlöperiet och motståndet ser ut ända fram till våra dagar. 

Kommer utställningen att se likadan ut under hela året?

– Nej, vi kommer att förändra den, byta ut och lägga till föremål som kanske dyker upp under årets gång. 

Ni nämner Sverigedemokraterna i utställningen  och numera döda personer, som exempelvis hembygdsforskaren Björn Helmfrid, som ska ha haft nazistiska kopplingar?

– Ja, men syftet är inte att svartmåla personer, utan enbart berätta om nazismens framväxt och påverkan i lokalsamhället.

– När det gäller SD har de ju sin bas i ett pronazistiskt parti, BSS, Bevara Sverige Svenskt, och det är historiskt belagt och därför nämner vi dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!