Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu skriver han domen

Nästan en hel månad kommer att ha förflutit från sista rättegångsdagen tills dom i målet om fusket på högskoleprovet meddelas. Just nu sitter domaren i målet, Lars-Gunnar Lundh och skriver domen.

Målet om fusket på högskoleprovet och HP-Hjälpen, är Lars Gunnar- Lundhs sista mål i Norrköpings tingsrätt innan ha börjar sin nya tjänst som lagman i Västmanländs läns tingsrätt i Västerås.

Målet om fusket på högskoleprovet och HP-Hjälpen, är Lars Gunnar- Lundhs sista mål i Norrköpings tingsrätt innan ha börjar sin nya tjänst som lagman i Västmanländs läns tingsrätt i Västerås.

Foto: Åsa Hanell

HP-HJÄLPEN2018-12-21 12:00

En överläggning tillsammans med nämndemännen ska hållas i så nära anslutning till avslutat förhandling som möjligt. Om nämndemännen och ordföranden i just det här målet har haft sin eller sina överläggningar är hemligt. Men det är under överläggningen som man beslutar om hur rätten ska döma, vad som är bevisat och på vilket sätt.

– Oavsett så kan det ju vara så att jag nu när jag sitter och skriver domen, kommer på något som gör att jag måste sammankalla nämndemännen igen, säger Lars-Gunnar Lundh.

Veckan innan jul sitter han och skriver på domen och det kommer att ta lång tid, han är inte alls säker på att han är klar till den 10 januari, när det är sagt att domen ska meddelas.

– Det finns alltid en risk att man får skjuta på en dom om man inte hinner fram i tid, säger Lars-Gunnar Lundh.

Domen i målet, som är både unikt och omfattande, ska skrivas under en tid när det är ganska ansträngt både arbetsmässigt och privat.

Men är det så att du under julmiddagen kommer att sitta och tänka på det här målet och hur du ska formulera dig i domen du skriver?

– Det är såklart individuellt hur stor del av arbetet som ”man tar med hem”, särskilt när man arbetar med något som innebär att man måste fatta beslut. När det gäller vissa yrken så är ju arbetsdagen slut när man går ifrån jobbet, så är inte mitt jobb, säger Lars-Gunnar Lundh.

Det här målet är mycket speciellt, det är dels unikt där rätten ska pröva frågan, det handlart om en hel verksamhet och det är inte en vanlig brottstyp - osann försäkran.

– Det finns ingen rättspraxis när det gäller vad som gjorts eller inte och vad är då medhjälp?, säger Lars-Gunnar Lundh i ett försök att visa på en del av utmaningen i det här målet.

Från åklagarsidan har man även framfört att det rör sig om något systemhotande mot hela utbildningsväsendet och att det gjorts i organiserad form.

– Men det är spännande och utmanande, det är det för advokaterna, för domaren och för nämndemännen, säger Lars-Gunnar Lundh.

Men det är också mer arbetskrävande

En ytterligare omständighet är att det från advokaternas sida har lämnats in ett så kallat avvisningsyttrande eftersom det samtidigt som förhandlingen i tingsrätten pågår en process mot de som har fuskat som Högskoleverket driver. Man kan inte utredas för brott eller förekomma i två processer som gäller samma mål samtidigt, därför kan det när dom meddelas bli så att rätten, istället för att meddela dom, meddelar att man har avvisat åklagarens yrkanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om