Nu påbörjas Kopparhusen

Många var på plats när "första spadtaget" togs för Kopparhusen. Det framkom också att det inte är klart att det kommer att bli kopparfasad som i ursprungsförslaget.

9 september 2017 15:00

Vid middagstid samlas drygt 40-talet människor i Visualiseringscenter C för en presentation av ett projekt som nu äntligen kommit igång: kvarteret Kopparhusen intill Kungsgatan. Det handlar om ännu ett tillskott till Industrilandskapet med bland annat drygt 100 studentlägenheter och planerna för kvarteret har tagits fram i ett samarbete mellan Hyresbostäder och fastighetsbolaget Klövern där kommunen och universitetet tidigt haft input i planerna.

Projektet innefattar 15 000 kvadratmeter byggrätter fördelade på omkring 110 hyreskontrakt för studenter samt ett 30-tal traditionella bostäder för bland annat gästforskare, dessutom tillkommer ett garage, café och restauranger. Kopparhusen är tänkta att koppla ihop Industrilandskapet med Universitetet samt med Visualiseringscenter och ses mer som en stadsdel än som bostäder med innergårdar och smarta planlösningar.

Utopia arkitekters utformning innehåller oregelbundna huskroppar som är en tolkning av industrilandskapet med dess skorstenar; från början var det också tänkt att den yttre fasaden skulle bestå av en behandlad kopparyta. Detta är dock inte klart ännu:

– Vi har diskuterat med kommunen och fasaden är ännu inte bestämd – vi siktar dock på miljöklass på samtliga byggnader, säger Mikael Forkner, regionchef Klövern.

En mängd personer berättar om projektet: från Hyresbostäders sida finns marknadschef Lars Löfgren samt vd:n Gunnar Boquist på plats och Klövern representeras av Magnus Blomqvist samt vd Rutger Arnhult.

– Vi har ett hedersuppdrag att bidra till en attraktiv stad och är glada att kunna bidra i det här projektet, säger Gunnar Boqvist som likt övriga beskriver detta som ett samverkansprojekt där kommunen alltså tidigt varit inkopplad; så också universitetet.

Stadsarkitekten på Norrköpings kommun Karin Milles Beier bekräftar den bilden.

– Våra ledord i industrilandskapet har varit att respektera det befintliga men också bejaka fantasi och nya lösningar. Jag tycker arkitekterna gjort en fin analys av industrilandskapet, sedan kommer det säkert att bli debatt om att det ser ut som "lådor" men det får vi nästan alltid, vi har till och med fått höra det om Katscha (prisbelönt byggnad tvärsemot Strykjärnet förf. anm.), betonar Karin Milles Beier som framhåller detta projektet som ett av de bästa hon deltagit i när det gäller samverkan.

Pålning har påbörjats på platsen vilket leder till visst oljud för närvarande; allt beräknas stå klart runt årsskiftet 2019/2020.

Byggprocessen Kopparhusen

Vecka 34 till 37 schaktas jord bort för byggandet av garage. Dessutom pågår pålning någon månad till som leder till buller och vibrationer i närområdet.

man förbereder för gjutning av fundament. Under vecka 37 monteras den första av två byggkranar.

Från fredag vecka 37 till fredag vecka 38 kommer gångstråket vid Södra Grytsgatan vara avstängt.

I och med mobilkranen som ställs på plats vecka 38 kommer infarten till parkeringen Södra Grytsgatan delvis stängas av.

Hela projektet beräknas vara klart i början av 2020.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa