Nu döper IFK Norrköping om arenan igen

Det som med stor sannolikt kommer att bli dagens snackis utspelar sig klockan 12.00 i IFK Norrköpings borg vid Södra Promenaden.

Märk väl att jag inte skrev "Östgötaporten" eller ens "Idrottsparken".

Snackisen? Jo, idag kommer nämligen klubbdirektören Jens Magnusson avslöja det nya namnet på fotbollsarenan från och med nästa år, 2021.

Det ska handla om ett guldkantat avtal, värt tvåsiffrigt miljonbelopp och "Pekings" ledning har naturligtvis anledning att känna sig stolta och glada.

Vi andra är såklart rackarns nyfikna på vad arenan ska heta och vem som är villig att pumpa in pengar i en för mig rätt osäker affärsuppgörelse.

Jag misstänker att den här sponsorn är ruggigt fotbollsintresserad och har ett stort IFK-hjärta. Själva värdet i att investera så mycket pengar är oerhört svårt att bedöma. 

Själv vet jag knappt ännu i dag vad Östgötaporten är för företag (fastighetsbolag, enligt en snabbgoogling). Insåg i och för sig ganska snabbt att det inte var den där vägkrogen utanför Ödeshög som åsyftades – även om det hade varit rätt kul.

 

Så vad kan det bli? Vem har nappat?

Ihärdiga rykten skvallrar om att det är ett Norrköpingsbaserat företag vars affärsidé är att kränga lyxbilar som på det här viset "köper in sig" i fortbollen . Svaret får vi vid lunchtid.

Men det kan ju i alla fall inte bli värre än Falcon Alkoholfri Arena. Eller?

Inte för att det är något fel på alkoholfria drycker, men håll med om att det något kantiga namnet på Falkenbergs fotbollsstadion skaver en aning. Bara "Falcon Arena" hade förmodligen mött motstånd och ilska från folk som ogärna vill koppla ihop idrott och maltdrycker med efterföljande rus. Det finns givetvis en poäng i det fallet. 

Å andra sidan har vi dessvärre många exempel på arenanamn som inte direkt smekt gommen.

Vem minns väl inte Vita Hästens gamla antagonist Almtuna som under några säsonger (2013-15) spelade i – håll i er nu – Metallåtervinning Arena. Oklart vad Uppsalaborna kallade sitt kära istempel, men gissningsvis var det inte många fler än storsponsorn själv (och möjligen någon marknadsnisse på Almtunas IS kansli) som uttalade det officiella namnet.

Hur som helst spelar Almtuna numera i klassiska Gränby Ishall som byggdes redan 1974. Tillsvidare, är väl säkrast att tillägga. Det där fula har förpassats till återvinningen.

Apropå Vita Hästen så stötte klubben för inte så himla många år sedan på Valbo HC i hockeyettan. Minihallen, som endast hade kapacitet för 750 åskådare, fick under några riktigt hemska år heta "Borr och Tång Arena", vilket faktiskt kan vara svenskt rekord i avdelning vedervärdiga namn på sportanläggningar. Idag heter hallen "Nickback Arena". 

Jag överlåter åt er andra att recensera.

I kategorin heltokigaste hallnamnet måste givetvis "Färs & Frosta Sparbank arena" där skånska handbollsgängen Lugi och H43 tvingades spela när det begav sig, stå i en klass för sig.  

För ordningens skull (och någon ordning måste vi ju trots allt ha i det här jäkla landet) bör det föras till protokollet att Färs och Frosta inte har något med mat att göra utan helt enkelt är namnen på två skånska härader. Någon sorts logik fanns således.

Apropå Vita Hästen 2: Himmelstalundshallen måste väl ändå vara ett av de allra vackraste arenanamnen? Det tyckte jag redan innan jag flyttade till Norrköping i slutet av 1980-talet. Det är något drömlikt över den numera luggslitna hockeygrytan från 1977.

Hoppas innerligt den aldrig kommer heta något annat - oavsett hur lockande en riktigt saftig sedelbunt kan vara.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa