Norrköpings gatunamn i ny prisad bok

Drottninggatan är Norrköpings äldsta namngivna gata. Om det och mycket mer, står att läsa i Peter Kristenssons kommande gatunamnsbok.

18 november 2014 09:46

Trots att boken inte kommit ut än, har Peter Kristensson redan prisats av föreningen Norrköpingsrummets vänner. Han har fått utmärkelsen "Norrköpingsrummets vän år 2014", en utmärkelse som nu delas ut för allra första gången.

Enligt föreningen får han utmärkelsen "för sitt fantastiska arbete med boken Norrköpings gatunamn, där stora delar av arbetet skett i Norrköpingsrummet på Stadsbiblioteket och vi är övertygade om att många kommer att få glädje av boken."

– Jättekul att få den här utmärkelsen och det känns extra roligt att jag är den första som får den, eftersom det är en nyinstiftad utmärkelse, säger Peter Kristensson som nu går i väntans tider, eftersom den nya boken "Norrköpings gatunamn" håller på att tryckas.

– Om allt går bra, kommer boken att levereras från tryckeriet den 28 november och det känns förstås mycket spännande.

Är det din första bok?

– Ja, men förhoppningsvis inte den sista, eftersom jag redan börjat fundera på fler historiskt inriktade böcker, eftersom jag är mycket intresserad av just historia. Och bakgrunden till att jag skrivit en bok, är att jag gick en kurs på universitetet om lokalhistoria. Då ingick att skriva en kortare uppsats om ett lokalhistoriskt ämne och då valde jag Klingsberg där jag bor.

– Då gick jag till stadsarkivet i Rådhuset för att titta på gatunamnen och upptäckte att det fanns väldigt mycket historia bakom gatunamnen, men ingen heltäckande bok om våra gatunamn, utan bara mindre skrifter, bland annat av Sven Lutteman, och småserier i tidningarna. Men i den här nya boken är Norrköpings kommuns alla gatunamn med och det innebär över 1 500 gatunamn, som jag nämner och berättar om namnets bakgrund.

Läs mer i tisdagstidningen.

011 - 200 448

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!