Narkotika i godisbjörnar oroar

De ser ut som vilka "godisbjörnar" som helst – men innehåller narkotika. Nu varnar polisen för dessa.

12 juni 2019 13:23

Det är polisen i vårt angränsande län, Sörmland, som på onsdagen gick ut med varningen på facebook. Under rubriken "POLISEN VARNAR FÖR NARKOTIKA SOM SER UT SOM GODIS" kan man läsa att polisen i Nyköping just nu utreder ett fall där tonåringar misstänks ha brukat narkotika, som enligt dem själva haft formen av gummibjörnar. "Vi vill uppmärksamma alla vårdnadshavare, skolpersonal, fritidspersonal – ALLA", skriver polisen, som den senaste tiden fått in väldigt mycket information gällande narkotika som ser ut som vanligt godis.

"Gummibjörnarna ser ut som vanliga godisbjörnar, skillnaden är att de innehåller narkotika. I dag är det gummibjörnar, imorgon kan det vara något annat. Var uppmärksamma och prata med era ungdomar", skriver de bland annat. En förundersökning har inletts.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Sörmland har prover från ungdomarna skickats på analys. Svaren har dock inte kommit än, vilket gör det oklart vilken typ av narkotika det handlar om. Enligt uppgifter har ungdomarna inte fått i sig gummibjörnarna av misstag, utan varit väl medvetna om vad de stoppat i sig. Flera av dem har blivit riktigt dåliga och fått söka akut vård.

Benjamin Prom är områdespolis i Norrköping. Han känner inte till fenomenet här.

– Nej, det är inget vi sett, tack och lov, säger han.

Har ni uppmärksammat narkotika i något annat godisliknande?

– Nej, ingen sådan form av narkotika. Men det är inte förvånande att man försöker hitta sätt för att inte åka dit, säger han.

Han säger att ungdomar i dag dricker allt mindre om man jämför med bara några år sedan.

– Men problematiken kring narkotika är stor.

Just nu är det studentvecka och många ungdomar rör sig ute för att fira sin sista tid på gymnasiet. Benjamin Prom säger att läget är lugnt och berusningsgraden låg.

– Det är glädjande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa