Mycket att stå i för Danielsson (C)

Ledarsidan i Hallands nyheter anser att Staffan Danielsson (C) borde avgå. Linda Snecker (V) vägrar be om ursäkt för att hon kallar honom rasist. Danielsson har en del att stå i.

13 augusti 2015 10:20

– Ja, jag har flera konflikter på olika fronter som du märker, säger han när Folkbladet får tag på honom på torsdagsförmiddagen.

Det var under onsdagen som Snecker kallade Danielsson "Centerrasist" och ett bråk på twitter utbröt. Bakgrunden var en insändare Danielsson författat i Dagens Samhälle där han krävde hårdare kontroller av asylsökande som säger sig vara under 18 år.

Ett par dagar innan antydde ledarsidan på Hallands Nyheter, en Centerägd tidning, att Staffan Danielsson (C) borde avgå. Han driver inte bara en egen linje i asylfrågan, utan även Nato-frågan, som inte går hand i hand med partiets, menar man. Ledarsidan framhåller att Centerpartiet ska stå upp för öppenhet och att Danielsson inte följer den linjen.

Något som får honom att ilskna till.

– Jag har en replik i Hallands nyheter i dag. Deras ledarskribent är ung, det är lite sektvarning på den. Från början var vi ett enfrågeparti, med kärnkraften. Jag är stolt över att vi nu har ett brett program, där man kan tycka olika i sakfrågor. Därför är det anmärkningsvärt att ledarskribenten inte kan acceptera det, utan kräver ens avgång när man tycker annorlunda, säger han.

– Halland är ett starkt gammal centerfäste så jag tar på stort allvar när det skrivs så här.

Som Folkbladet tidigare skrivit om fick Staffan Danielsson igenom en rad förslag angående en skräpning av migrationspolitiken under Östgötacenterns stämma tidigare i våras. Förslag som länet är ganska ensamma om att lägga fram inom Centern. De handlar om att Sverige inte ensamt ska bevilja asyl i stor skala på sina ambassader, att Sverige ska ge temporära uppehållstillstånd som huvudregel, att Sverige ska se över sina regler för anhöriginvandring i riktning mot praxis i övriga EU-länder, samt att, det som debatten med Linda Snecker nu handlar om, Sverige ska anpassa sina regler för åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn till EU-praxis.

Då kallade Karin Jonsson, Östgötacenterns ordförande och tillika kommunalråd i Norrköping, Danielssons förslag för ”uppfriskande”.

– För oss i länet är han inte kontroversiell. Han är en ­debattör som inte alltid har samma åsikt som partiledningen. Frågan diskuteras till och med inom EU, att EU måste ta ett större ansvar, sade hon bland annat.

Staffan Danielsson menar att ledarskribentens åsikt, är ett påhopp på hela Östgötacentern.

– Jag och Östgötacentern är ense om vad vi tycker och jag känner ett stöd i att de helt står bakom mig.

– Men vad menar ledarskribenten, ska jag och Östgötacentern inte vara med i partiet, eller?

Karin Jonsson säger att hon inte förstår sig på ledaren i Hallands nyheter.

– Det måste få finnas en öppenhet i partiet och vi måste kunna diskutera olika frågor, säger hon och fortsätter:

– Det är en ledarskribent som har skrivit och hon får ha vilka synpunkter hon vill. Jag delar dem inte.

Angående debatten mellan Danielsson och Snecker, har hon inte följt den så noga.

– Jag bryr mig inte så mycket om det. Linda Sneckers uttalande får stå för henne. Men hon är vänsterpartist och vill göra politiska poäng. Men i vårt parti finns inga rasister, säger hon.

Så Danielsson har ditt fortsatta förtroende?

– Ja, absolut.

Under onsdagen hade Staffan Danielsson och Linda Snecker (V) några twitterutbyten. Men någon ursäkt för att hon kallat honom rasist, fick han inte.

– Hon bjöd hem mig till Norrköping för att diskutera, men jag vill inte diskutera med en som kallar mig rasist. Men det gör hon inte. Hon säger att jag är främlingsfientlig och att jag ljuger. Det är nästan lika illa som att kalla mig rasist.

Vad ska du göra nu då?

– Se om Jonas Sjöstedt eller deras gruppledare står bakom att en ledamot kallar en annan rasist. Visar det sig att de står bakom detta, vilket vore anmärkningsvärt, kommer jag söka upp talmannen och säga att jag är i allvarligt bryderi hur jag ska hantera det här i riksdagens kammare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson