Misstänkt för fler stölder ur kyrkor

På fredagen skulle åtal väckts mot den 63-årige man som misstänks för stölder ur svenska kyrkor, men åtalet drar ut på tiden.

4 september 2015 08:17

– Jag har begärt förlängd åtalstid, säger Hans Jörgen Hanström, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Och för en och en halv vecka sedan begärde 63-åringen att få byta advokat.

– Vi hade olika syn på hur jag skulle bedriva försvarsarbetet och jag kunde inte utföra min uppgift på bästa sätt, säger Mikael Abrahamsson, mannens tidigare advokat.

Mannens nya försvarare Mats Tornéus menar att han har ett gott samarbete med sin klient.

– Jag har ett mycket bra samarbete med min klient och jag känner att han har ett stort förtroende för mig och att jag kan bedriva ett effektivt försvarsarbete.

Han har besökt sin klient under flera gånger den senaste en och en halv veckan och har hunnit sätta sig väl in i ärendet.

Att åtalet flyttas fram några dagar, till den 8 september, har försvaret accepterat.

– Att jag begärde åtalsförlängning är till största delen av praktisk betydelse. Det har varit en omfattande förundersökning och nu ska 1800 sidor skrivas ut i tio exemplar, säger åklagare Hans Jörgen Hanström.

Mannens byte av advokat har ingen betydelse för åtalstiden.

63-åringen misstänks för de mest omfattande stölderna ut kyrkor i modern tid och misstänks bland annat stulit värdeföremål ur Rönö kyrka 2014.

Under förundersökningen har det framkommit fler misstankar mot mannen, men det är inte säkert att han kommer att åtals för dem.

– Det finns uppgifter som tyder på att han sannolikt varit inblandad i fler än de tolv brott den europeiska arresteringsordern gällde, men att begära ett utvidgat tillstånd från de spanska myndigheterna tog två månader sist och om det inte påverkar straffet vill vi inte dra ut på tiden, säger Hans Jörgen Hanström.

De tillkomna misstankarna rör stölder ur två hembygdsgårdar och en kyrka.

– Vi väcker åtal för att vi tror på en fällande dom, men det finns ett par alternativa yrkanden om han inte själv utfört brotten, såsom medhjälp eller anstiftan, säger Hans Jörgen Hanström.

Några fler misstänka för stölderna finns inte.

– Min klient förnekar i alla delar brott och nekar till samtliga misstankar, säger Mats Tornéus.

Utredningen mot honom har pågått sedan 2014. Spansk polis har gjort husrannsakningar i två fastigheter som kopplas till mannen som häktades i sin frånvaro i våras av Norrköpings tingsrätt och spansk polis kunde gripa honom på Teneriffa. Därefter begärdes mannen utlämnad till Sverige. Den 12 juni häktades mannen i Sverige av Norrköpings tingsrätt mot sitt nekande.

Rättegången mot mannen börjar preliminärt den 22 september och beräknas pågå under fem dagar.

Misstankarna

Den 63-årige mannen är misstänkt för stölder från Österheds och Tidersrums kyrkor 2010, Trankils kyrka 2012, Evertsbergs kapell 2013 och Rönö kyrka 2014. Samt för ytterligare två stölder ur hembygdsgårdar och en från ännu en kyrka.

De stölderna vara de största från kyrkor i modern svensk historia.

Den misstänkte mannen har tidigare dömts till sex års fängelse för liknande stölder från 19 kyrkor i Norrland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!