Hon driver Busfrö Nytt och Bytt i Norrköping, där man kan lämna in kläder, skor och inredning som man inte längre använder, för att dessa ska hitta nya ägare. Hon märker att trycket på inlämning och att handla ökar.

– Absolut, hela tiden! Känslan vi får är att det är mer accepterat med second hand i dag, säger hon.

Inför höstens skolstart, och hösten överlag, brukar det vara som högst tryck i butiken. Under sommarmånaderna brukar efterfrågan gå ned lite, men inte i år.

Artikelbild

| Busfrö nytt och bytt, en av second hand-butikerna i stan.

– Det har fortsatt dundra in. Man ser att den cirkulära shoppingen, speciellt när barnen vuxit ur kläder och skor, har blivit mer populär. Att man kan lämna in och köpa för pengarna man får, och till och med kanske få över lite.

Enligt en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Tradera, lägger en fjärdedel av alla barnfamiljer mellan 1 000 och 3 000 kronor på att uppdatera sina barns garderober. I år har 42 procent av de tillfrågade handlat begagnade kläder till sina barn, jämfört med 16 procent i fjol.

– Har man barnkläder som inte längre gör nytta bör man verkligen sälja dem vidare. Intresset för begagnade barnkläder är större än någonsin, särskilt i samband med säsongsbyte som nu vid skolstarten, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Sedan Helena Zinn utökade sin butik med inredning för ett år sedan, har hon märkt att en ny kundkrets hittar till butiken.

– Dels hittar de som inte tidigare vågat handla kläder på secondhand, men som tyckt det varit okej att handla en begagnad vas, till oss. Dels är det mer herr. Acceptansen har blivit jätteförändrad, säger hon.