Många reaktioner på dyrt körkort

Många har reagerat på att Micael Molinder tvingas betala cirka 70 000 kronor bara för att få behålla sitt körkort.

13 september 2019 14:30

På Facebook och Twitter har flera personer skrivit att de är beredda att ge "denne krigare" sitt stöd bland annat genom en insamling så att han har råd med drogtesterna som han tvingas lämna för att kunna behålla sitt jobb som lastbilschaufför i Norrköping. Problemet: Han har inte råd att betala det skyhöga priset för drogtesterna. Och tar han inte dem blir han av med körkortet och även med jobbet som lastbilschaufför och kan inte försörja sin familj.  

 

En som engagerat sig i fallet är Joakim Sällqvist som tidigare i år vann en guldbagge för bästa manlige huvudroll i filmen Goliat.  

– Vi har missbrukat samma substanser och känner varandra sen barnsben.

Sällqvist arbetar idag som boendestödjare och behandlingsassistent och hjälper människor att bryta dysfunktionella livsstilar.

– Då Micael och jag har följt varandra genom livet så har vi även följt varandra nu under dom åren som gått sedan vi lämnande missbruket. Precis som jag så har Micael skapat sig ett helt nytt liv, han har bildat familj och gift sig, samt har en inkomstkälla, och är en produktiv medlem av samhället, samt att han är drogfri sedan över sex år tillbaka.  

Med detta sagt vill Joakim Sällqvist vara en referens för Micael Molinder i Förvaltningsrätten dit Transportstyrelsens beslut om att han måste ta drogtester i ytterligare ett år vilket kostar över 20 000 kronor.

– Jag vill att ni hjälper honom så han kan få behålla sitt körkort utan att lämna några mer prover, eller i värsta fall göra den sista delen kostnadsfri, skriver han i ett brev till Förvaltningsrätten som inom kort ska ta upp fallet.  

Sällqvist berättar att han till skillnad från Micael Molinder, som sökte lämplighetsintyg efter 2,5 år, valde att vänta med att söka i fyra år efter att han blivit drogfri.

– Jag hade helt enkelt inte råd att betala körkortsproverna och jag visste att om man väntar så faller man till slut ur systemet och anses som vilken Svensson som helst.  

Han berättar vidare om att när han sedan sökte lämplighetsintyg fick han träffa en läkare.

– Läkaren gjorde bedömningen att jag inte längre var i något missbruk och jag ansågs som en lämplig körkortskandidat varför jag fick lämplighetsintyg utan att lämna några prover.  

Numera har han körkort.

– Det som Micael Molinder råkat ut för är helt sjukt. Jag förstår att Transportstyrelsen måste sätta en prövotid men att det ska kosta så här mycket pengar är helgalet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk

Ämnen du kan följa