Målmaskinen puttrar på mot 40 bast

Är det inte dags att pensionera Zlatan snart? Fotbollsunderhållaren, citatmaskinen och retstickan närmar sig 40-årsstrecket, men gubbtjyven fortsätter att störa, beröra och röra om – trots att han befinner sig på andra sidan Atlanten där han öser in mål och knäcker motståndares skallben.

25 juli 2019 12:00

Om lite drygt två månader, den 3 oktober, fyller "Ibra" 38 bast men det finns egentligen inte mycket som talar för att Rosengårds store son börjat tänka på pensionen. Snarare antyds det om klubbyte – igen.

De stackars försvarare som hoppas slippa svenskens vassa armbågar och dräpande kommentarer lär får vänta ett tag till. Zlatan är ett lejon (påstår han ju själv), ett fysiologiskt fenomen, som kan utföra akrobatiska luftkonster där vissa jämnåriga knappt kan böja sig ner för att knyta sina egna skor.

Zlatan: ”De skulle skicka mig i pension, men jag skickade hela deras land i pension”

(Efter att ha sänkt Danmark med två mål var Sverige klart för EM och Zlatan var inte sen att häckla grannarna i söder.)

Zlatan vore inte Zlatan om han inte fortsatte skapa rubriker. I veckan sänkte han både lokalrivalen Los Angeles FC (Galaxy vann med 3–2, Zlatan gjorde givetvis alla tre målen) och motståndarbacken Mohamed El-Munir som fick en skallfraktur och tvingades till operation. Han är MLS-ligans mest lysande stjärna, bäst betald och – självklart – både älskad och hatad. Inte för att supersvensken bryr sig om det senare. Lika lite som det är tal om att tona ned egna egot.

Zlatan: "Här är jag som en Ferrari bland Fiats."

(Alldeles färsk intervju med ESPN om nivån på amerikanska ligan, MLS)

Åren har passerat, klubbar, länder och till och med kontinenter har avverkats, men de som påstår sig känna Zlatan Ibrahimovic på djupet hävdar att han inte förändrats särskilt mycket genom åren. Möjligen att han blivit lite bättre på att hantera media och slutat lägga smällare i grannarnas brevlådor. Barndomssynderna avhandlades på ett mycket underhållande sätt i biografin "Jag är Zlatan Ibrahimovic" av David Lagercrantz.

Zlatan: ”Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille.”

Dryg och arrogant? Definitivt. Men till skillnad mot många andra gaphalsar och skrytmånsar så har skåningen kunna backa upp de stora orden. Eller vad sägs om 33 liga- och cuptitlar med några av världens största klubbar, skytteligasegrar, landslagsrekord och tio gånger mottagare till Sveriges finaste individuella pris, Guldbollen.

Zlatan vet sitt värde ­– och hymlar inte om det.

Zlatan: ”Kul för honom, han fick träffa mig.”

(Om mötet med 8-årige maskoten Melvin i spelargången inför en landskamp på Friends arena.)

Att vinna är allt. Allt annat är... inget. Ibrahimovics närmast unika vinnarskalle har beundrats ända sedan han som ung påg slog igenom hemma i Malmö FF och det där fantastiska drivet är ännu i dag hans kanske främsta egenskap (tillsammans med fysiken, tekniken och talangen såklart).

Det svider hos honom att han inte lyckats fixa en mästerskapstitel åt Galaxy därborta i USA, men sanningen är att han hamnat i ett tämligen mediokert lag och i en liga som inte matchar Zlatans krav på anständig nivå.

Zlatan: ”Tackar, men att komma tvåa är som att komma sist”.

(Efter att ha rankats som nummer två på DN:s lista över tidernas 150 största svenska idrottare efter Björn Borg).

Nåja, till slut kommer förstås också Zlatan Ibrahimovic att lägga bollskorna på hyllan, och förmodligen ägna sig åt att bygga vidare på egna varumärket. Skulle han känna sig sysslolös så finns familjen, sambon Helena Seger samt sönerna Maximilian och Vincent på nära håll.

Zlatan: ”Vad hon fick? Hon fick Zlatan.”

(Om vad dåvarande flickvännen Maria Olhage fick i present när de förlovade sig 2001.)

Zlatan: ”Fått? Det var det numret jag ville ha. Det var inget jag fick, det var någonting jag tog.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson