– Det var väldigt roligt, säger Nicklas Lundström om att ha fått mest röster i provvalet.

Han fick 59 röster, mot 48 för tvåan Deniz Butros. Nuvarande oppositionsrådet Mona Olsson hamnade på femte plats, med 45 röster.

Nicklas Lundström vill inte ta ut något i förskott, och säger att först ska valberedningen jobba och sedan ska årsmötet säga sitt.

Artikelbild

| Blev femma. Oppositionsrådet Mona Olsson (V) ser ut att få kliva ner efter valet i höst.

Men det är ett ganska tydligt utslag från medlemmarna ändå?

– Ja, jag känner mig ödmjuk och glad över förtroendet som jag har fått, så klart, säger Nicklas Lundström.

– Jag är glad över att vi har så högt valdeltagande. Det är första gången vi har provval.

Lundström har profilerat sig på bostadsfrågor. Han sitter också i Vänsterpartiets partistyrelse centralt.

Mona Olsson, 60, har själv tidigare gett uttryck för att det kanske är dags för en föryngring, men ställde ändå upp i provvalet med siktet på att återigen bli förstanamnet.

Drar du själv några slutsatser av att Nicklas Lundström kom högst upp?

– Ja, absolut. För det första måste jag säga att jag är glad för att vi för första gången hade ett provval i Norrköping. Och för det andra att valdeltagandet var så högt som 50 procent, säger Mona Olsson.

– Sedan är det förstås mindre roligt att hamna på femte plats. Men återigen, jag är nöjd med att så många medlemmar har fått säga sitt, och de säger ju ganska tydligt, tycker jag, att de vill ha en annan profil i toppen, och jag förstår dem. Det är väl dags för ett generationsbyte, säger Mona Olsson.

– Medlemmarna har tydligt visat att de vill ha en föryngring och kanske också en skarpare politisk linje. Jag är ingen slagordsretoriker. Jag har jobbat hårt på att försöka normalisera partiet under mina år, att visa att här finns plats för alla, här kan även en gladlynt rund dam, jag alltså, komma fram och leda partiföreningen, säger Mona Olsson.

Nu har hon, säger hon, på ett kärleksfullt sätt, som placerad som nummer fem, fått en fingervisning av medlemmarna om att de vill ha en annan profil.

Så här direkt efter provvalet kan hon inte säga om hon kommer att vara kvar i kommunpolitiken efter valet i höst. Hon vill se vad valberedningen sätter ihop för lista, om det är något som känns attraktivt.

Hur det än blir önskar hon att någon bär äldrefrågorna vidare.

Valberedningen ska nu ta fram ett förslag till slutlig lista till årsmötet den 25 februari. Provvalet väger tungt, men andra aspekter ska också vägas in.

Vänsterpartiet har i dag fem mandat i kommunfullmäktige i Norrköping.