Löfte om opposition gav applåder

Mattais Ottosson är ordförande för S i Norrköping.

Mattais Ottosson är ordförande för S i Norrköping.

Foto: Widar Andersson

Förstamaj2019-05-01 18:00

Vänsterpartiet var först ut på Norrköpings gator denna förstamaj. Anförda av den feministiska sambaföreningens orkester "rrriotsamba nkpg" ringlade sig demonstrationståget via Västgötebacken ner från Skvallertorget med siktet inställt på mötesplatsen i Vasaparken. Folkbladets utsända bedömer att det var uppemot 400 personer som gick V-tåget vilket gör att Vänsterpartiet även detta år lyckades mobilisera det största tåget i stan. Socialdemokraterna uppger att de hade omkring 200 deltagare i sitt demonstrationståg som ungefär en timme efter V-demonstrationen slingrade sig genom stadens gator från samlingsplatsen vid Östgötaporten och ner till mötesplatsen vid Trappan i Industrilandskapet. I gengäld hade Socialdemokraterna en större publik på sitt möte än vad Vänsterpartiet fick ihop.

Norrköpingsbon Deniz Butros var huvudtalare hos Vänsterpartiet. Deniz Butros är högaktuell som kandidat i EU-valet som avgörs den 26 maj. Hon står på tredje plats på listan och det finns en viss chans för henne att erövra en plats i EU-parlamentet.

I sitt tal betonade Deniz Butros helheten i politiken. "Det som behöver göras i EU, det behöver också göras i Sverige och här i Norrköping", sa hon från scenen som partiet ställt i ordning i Vasaparken.

Butros framhöll två "samhällsomvälvande utmaningar" där det behövs en "stark vänster."

De utmaningar hon nämnde var "klimatet och högerextremismen."

Enligt Deniz Butros är högervridningen nu så allvarlig att det förekommer rent "rasistiska förslag också från etablerade partier", sa Butros på mötet.

Ett av hennes exempel på detta var "Moderaterna i Norrköping som vill förbjuda bilder på slöjor i kommunal information." Ett annat exempel var från rikspolitiken där "C och L vill införa en modell där nyanlända ska ha lägre lön än andra", sa Butros.

Även oppositionsrådet Nicklas Lundström talade i Vasaparken.

"Sverige har en riktig skitregering som vårt parti är i häftig opposition till", sa Lundström. Han lovade till starka applåder att V skulle fälla regeringen om den gör allvar av planer på att ändra arbetsrätten så att "chefen kan ge dig sparken även om du jobbat i 30 år."

Socialdemokraterna höll av väderleksskäl sitt möte inomhus på Trappan. Långtifrån alla som ville fick plats i själva möteslokalen utan fick stå och lyssna på talen strax utanför. Även på detta möte var det kommande valet till EU högst närvarande.

LO: s första vice ordförande Therese Gouvelin manade alla att rösta för att ge S-kandidaterna så starkt stöd som möjligt för att driva frågor som stärker löntagarnas rättigheter i Sverige och Europa. Gouvelin uppehöll sig också mycket vid klimatfrågan. "Alla har förstås ett personligt ansvar men det är inte vanligt folk som ska betala för klimatomställningen. Vi ska inte låta de rika och välbärgade smita undan", sa Therese Gouvelin.

Hon uppmanade också alla och envar att "sluta att vara tysta på fikarasten och vid kaffeautomaten på jobbet då sverigedemokrater på arbetsplatsen brer ut sig. SD har inga svar på all den oro de sprider. Vi ska alltid säga emot", sa Therese Gouvelin.

Hon presenterade även LO: s krav på en "Välfärdspakt" som facket vill att S ska förhandla fram med C och L. "100 miljarder på tre år ska satsas på välfärden", sa Gouvelin.

Civilminister Ardalan Shekarabi inledde sitt anförande med att citera ur Olof Palmes förstamajtal i Norrköping för 50 år sedan. Palme då likt Shekarabi nu talade om det "starka samhället" och dess löfte till människorna. "Löftet är att du inte är ensam. När du är som svagast ska samhället vara som starkast", sa Shekarabi.

Enligt Shekarabi vill inte den "konservativa högern" ha det starka samhället. "Och just där står striden i politiken", sa han.

Shekarabi fick kraftiga applåder då han lovade hård opposition mot de politiska krafter som vill "återuppväcka en blind nationalism" i Sverige och i flera andra EU-länder.

Patrik Bannon från SSU i Norrköping talade bland annat om skolan medan Therese Eklund från LO-facken i sitt tal tog upp arbetslivets villkor; i synnerhet för kvinnor i vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om