– Jag har döpt filmen, som är 29 minuter, till "Kolonilotten", där jag porträtterar min morfar och hans liv på sin kolonilott i Berga koloniområde. Precis bredvid flygplatsen och det flygplansbuller man ofta får leva med där, berättar Christian Söderholm.
Varför har du gjort den här filmen?
– Jag ville som sagt porträttera min morfar Elmar Söderholm, en Norrköpingsbo, som först hade en stor passion för sin trädgård runt huset i Lindö. Och när han och frun Brita de sålde den och flyttade in till en lägenhet i stan i slutet av 1980-talet, hyrde han en kolonilott i Berga koloniområde och fortsatte där att odla frukt och grönsaker.
– Dessutom dokumenterade han vardagen på kolonilotten med sin egen videokamera och det är dessa filmkassetter, som jag nu digitaliserat och gjort en dokumentärfilm av. Så filmmaterialet är alltså gammalt och det mesta är 20 och 30 år gammalt.
Handlar filmen mest om odling?
– Mycket odling, men den skildrar även livet i stort på en kolonilott och den gemenskap som brukar växa fram mellan odlarna. Så jag har försökt göra en nostalgisk och stillsamt berättande dokumentärfilm om detta och jag har även skrivit och framför musiken till filmen, som är min första dokumentär.
Hur kan man se filmen?
– Det kan man göra via digitala plattformar och jag har även en förhoppning att även kunna visa filmen publikt i Norrköping den närmaste tiden, på något sätt.
– Jag kan även berätta att filmen nyligen blivit utvald som en del av utbudet på den internationella kortfilmssajten sofy.tv, under filmens engelska titel "The Allotment", där den också fick sin premiär.