Lärorik dag i Yxbacken

Samtidigt som alpina VM invigdes i Åre tog ett antal fjärdeklassare sina första skär i Yxbacken. Det var nämligen premiär för årets upplaga av "Alla på snö".

4 februari 2019 17:00

Det är tionde året i rad nu som elever får prova på att åka skidor i Yxbacken.

1 100 elever deltog första året och efter det har verksamheten växt.

I år är det 2012 elever från 56 olika skolor i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik som deltar vilket är nytt deltagarrekord.

–  Det har aldrig varit så här mycket barn med förut. Det är lite imponerande, säger projektledaren Fredrik Söderlund från Norrköpings skidklubb.

Över 300 elever om dagen deltar nu under en dryg vecka. På måndagen var det fjärdeklassare från Jönsbergska skolan, Navestad, Råssla, Vånga och Ektorpsringen som var på plats. För vissa av dem var det ett bra tillfälle att slipa på sina redan fina kunskaper. För andra var det första gången de överhuvudtaget stod på ett par skidor.

– Grundtanken är att alla ska få testa på alpint och längdskidåkning gratis i en miljö som alla kanske inte är vana vid och att man kanske skapar ett livslångt intresse för det här, säger Söderlund.

Har ni märkt av några effekter av det här i Norrköpings skidklubb? Är det fler som åker skidor nu?

– Jag tror det är svårt att locka barnen in i vår verksamhet där man tävlar. Under alla de här åren så handlar det kanske om tio stycken som kommit. Däremot ser man att antalet deltagare i Friluftfrämjandets skidskolor har ökat markant och det blir fler och fler som åker skidor, det märker vi, och det är ju det som är meningen.

Eleverna får prova på såväl utförsåkning som längdskidåkning och de som inte har så stor erfarenhet sedan tidigare får god hjälp av alla ledare som är på plats.

Fredrik berättar att det varje dag är 160 personer på plats som på något sätt hjälper till, det är allt från seniorer som varit med i NSK tidigare till elever på Realgymnasiet.

Alla drar de sitt strå till stacken.

Maja Axelsson, 10, från Råsslaskolan var en av alla fjärdeklassare som var på plats i går och hon trivdes alldeles utmärkt i backen.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Jag har provat på det här en gång tidigare men då åkte jag knappt, så man kan säga att det här är första gången.

Vad är roligast då?

– När det går fort.

Premiär var det även för Theo Holmlund, 10, också från Råsslaskolan.

– Det är kul. Det är första gången jag åker skidor. Jag har lärt mig jättemycket. Hur man bromsar och hur man svänger, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson