Lärorik dag för miljöspanarna

I höstas var det klimatet som stod i fokus. Nu i vinter har uppdraget för miljöspanarna i Myggnätet varit att spana på farligt avfall. På tisdagen var det stor miljöfest i Arbetets museum.

13 februari 2018 15:00

Omkring 200 barn var i dag på plats i Arbetets museum för att visa upp vad de arbetat med de senaste månaderna och sätta punkt för vinterns uppdrag som handlat om farligt avfall.

De fick göra reflexer, spela memory och måla.

Dessutom bjöds de på en häftig teaterföreställning som handlade om just farligt avfall.

– Det är en föreställning där barnen får vara väldigt delaktiga. Det är ett par vetenskapsmän som håller på med kemikalier och barnen ska hjälpa dem att sortera och avgöra vad man inte får hälla ut i avloppen och så vidare, säger Agnes Ekman Söderholm, kommunikatör på Norrköping Vatten och Avfall som är med och driver projektet.

Myggnätet är ett miljönätverk för barn mellan fyra och nio år och är ett samarbete mellan Kommunservice/Hållbar utveckling, utbildningskontoret, Hyresbostäder och Norrköping Vatten och Avfall.

Varje läsår får förskolor och skolor i kommunen ansöka om att vara med. Det är tre uppdrag varje läsår och det är helt upp till varje skola hur delaktiga de vill vara.

– Själva syftet med Myggnätet är att helt enkelt öka intresset och kunskapen för miljöfrågor. Syftet är också att försöka förenkla för det här är ofta väldigt komplexa frågor, som klimatet till exemepel, och då försöker vi ta ner det på barnens nivå och formulera uppdrag som gör det roligt att prata miljöfrågor.

Lukas, 5 år, från Jursla förskola var en av deltagarna i går. Han och de andra barnen trivdes utmärkt på festen och fick även lära sig ett och annat.

– Vi fick lära oss om saker som är brandfarliga, säger han.

– Och att det finns frätande ämnen, fyller kompisen Alvin, 4 år, i.

Under våren väntar nästa uppdrag, då är det skräp i havet som är temat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson