Kyrktjuven inför rätta

På tisdagen inleddes rättegången mot den 63-årige spanske medborgare som står åtalad för att ha stulit föremål ur svenska kyrkor och hembygdsgårdar.

22 september 2015 07:18

63-åringen, som när han kommer in i rättegångssalen vid Norrköpings tingsrätt, bär en mörk keps neddragen i pannan, grå jacka, en rutig skjorta och en brun papperspåse med handlingar, verkar inte särskilt påverkad av situationen.

Bredvid sig har han advokat Mats Tornéus, som tidigare sagt att hans klient förnekar brott. Det var också vad han hävdade efter sakframställan.

Åtalspunkt 9 handlar om den grova stölden ur Rönö kyrka som ska ha skett 8-9 juli 2014. Där står den 63-åriga mannen åtalad för att ensam eller tillsammans med andra ha stulit 11 träskulpturer föreställande apostlar från 1400-talet, tre träskulpturer från 1700-talet och en ljusstake.

– Han kan om han inte utfört brottet ensam ha främjat en eventuell gärningsman att begå dem, säger åklagare Henrik Attorps.

63-åringen ska ha sett till att två apostlar och ljusstaken hamnade i Danmark, fyra apostlar nådde Madrid medan en apostel och tre träskulpturer återfanns i mannens hem på Teneriffa.

– Det är ett angrepp på det svenska kulturarvet, säger Henrik Attorps.

Åklagaren yrkade på att mannen i det fallet ska betala 22 200 kronor till Jonsbergs församling för självriskkostnaden samt 19 375 kronor till försäkringsbolaget.

– Min klient förnekar även här brott och bestrider anspråken, säger Mats Tornéus.

Rättegången beräknas pågå även nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -